Nyheter

Allt fler vill förbjuda biltvätt på gatan

Internationella vattendagen infaller den 22 mars och syftet är att uppmärksamma hanteringen av vårt färskvatten. Biltvätt på gatan bidrar till att stora mängder olja och tungmetaller hamnar i våra sjöar, hav och vattendrag. En undersökning av Hållbar biltvätt visar nu att 59 procent av svenska bilägare tycker att biltvätt på gatan borde förbjudas.

Internationella vattendagen, eller Världsvattendagen instiftades av FN för att belysa betydelsen av rent färskvatten och infaller den 22 mars. Biltvätt på gatan är en orsak till vattenföroreningar och en ny undersökning av Hållbar biltvätt visar att 59 procent tycker att biltvätt på gatan borde förbjudas. Det är en ökning med nästan 20 procentenheter jämfört med 2020. De flesta tycker att biltvätt på gatan borde förbjudas helt medan andra menar att förbudet endast borde gälla i vissa områden eller under vissa delar av året.

– Trots att fler ändrar sina vanor och blir alltmer miljömedvetna är biltvätt på gatan ett fortsatt stort problem. Vår senaste undersökning visar att ungefär hälften av biltvättarna fortfarande sker på gatan, men vi tar steg i rätt riktning, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.

Stor skillnad mellan stad och landsbygd

Undersökningen visar på stora skillnader mellan stad och landsbygd och de som är för ett förbud blir färre i mindre orter. I Stockholm svarade 45 procent att de vill införa ett totalförbud mot biltvätt på gatan. Motsvarande siffra för landsbygdsbor är endast 31 procent.

– För att fler ska sluta tvätta bilen på gatan måste tillgängligheten till godkända biltvättsanläggningar bli bättre. På en godkänd biltvätt samlas tungmetaller upp i reningsverk där de tas omhand på ett säkert sätt i stället för att förorena vår natur. Det ska vara lätt att tvätta rätt, säger Robert Dimmlich.

Om undersökningen:

Hållbar biltvätts undersökning genomfördes den 31 januari – 13 februari 2023 av YouGov på uppdrag av Hållbar biltvätt. 3581 bilister över 18 år har svarat genom en internetpanel. Resultat är riksrepresentativt.