Nyheter

Debatt: ”Företag kan inte fängslas – men böter bör de kunna få”

”Frågan om korruption är åter aktuell i Sverige, där en given måltavla är företagens storskaliga utlandskorruption. Men den svenska lagstiftningen är tandlös och ineffektiv. Att bara enskilda individer, och inte företagen i sig, kan straffas bidrar till sårbarheten – liksom revisorernas brist på oberoende.”

Det skriver seniorprofessor Claes Sandgren, seniorprofessor vid Stockholm Centre for Commercial Law, Stockholms universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Det har blåst upp till strid om bekämpningen av korruptionen i Sverige. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte i juni i fjol en utredning om otillåten påverkan och korruption ”med särskilt fokus på verksamhet som är offentligt finansierad” (dir. 2022:112). Regeringen har nu beslutat att lägga ned utredningen för att i stället utreda ”ett antal tydliga lagstiftningsfrågor” (Gunnar Strömmer (M), TT 30/1). Beslutet angrips av förutvarande ministrarna Ida Karkiainen (S) och Ardalan Shekarabi (S) som menar att privatiseringarna innebär ökade risker för korruption (Altinget 10/2).”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/foretag-kan-inte-fangslas-men-boter-bor-de-kunna-fa/

Foto: Willfried Wende