Nyheter

TYAs podd utmanar föreställningarna om transportbranschen

”Sluta fråga hur det är att vara tjej i branschen.” Det säger lastbilschauffören Victoria Johansson i första avsnittet av ”Vi som gör skillnad”.

– Med podden vill vi lyfta frågor som är viktiga för dagens unga lastbilschaufförer och bredda bilden av yrket, säger Sigalit Slutbäck, vd för TYA.

Transportbranschen är en bransch i förändring, med nya arbetsuppgifter, fler sociala kontakter, modernare bilar, fler tekniska hjälpmedel och allt fler kvinnor i yrket. Det vill Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd skildra i sin nya podcast ”Vi som gör skillnad. En podd för människorna som är transportbranschen”, som bland annat finns på Spotify.

– Syftet med podden är att utmana traditionella föreställningar, skapa stolthet och i förlängningen få fler att söka sig till transportbranschen, säger Sigalit Slutbäck.

Att vara först på plats vid en olycka

I första avsnittet medverkar de unga lastbilschaufförerna Moa Lindell från Huddinge och Victoria Johansson från Norrköping. De om hur mycket de älskade sin utbildning på Transportprogrammet och förklarar varför det är dags för media att sluta ställa frågan: Hur är det att vara tjej och köra lastbil?

I ett annat avsnitt möter lyssnaren åkerientreprenören Nicklas Jansson från Linköping, och en av Aftonbladets ”Svenska hjältar”-profiler. Han berättar om hur det är att vara först på plats vid en allvarlig olycka, och delar med sig av sina bästa tips för hur man kan arbeta säkrare och förbereda sig för oväntade situationer.

Brist på förare i branschen

Lyssnarna får också möta ”Svenska truckers”-profilen Elin Klar från Karlstad, vars liv förändrades till det bättre när hon första gången satte sig i en lastbil och Stefan Espersson från Hörby som brinner för att göra skillnad. Han har åkt till krigets Ukraina med hjälpsändningar hela sex gånger.

TYA startar podden med bakgrund av att det fortfarande saknas runt 50 000 förare de kommande tio åren.

– Yrket ser inte ut som det gjorde för 20 år sedan. Det behöver vi visa för de unga som är intresserade av branschen. Det gör vi på TYA med våra ambassadörskampanjer i sociala medier och nu också med podden.