Nyheter

Elfte året med egen utbildning – nu utbildas nya bussförare av Svealandstrafiken

För elfte året i rad genomförs nu Svealandstrafikens bussförarutbildning. Fem nya elever finns på plats i Västerås för att under cirka 12 veckor utbilda sig till bussförare. Under den här tiden får eleverna inte bara lära sig allt som behövs för att bli en bra bussförare. De får även utbildningslön och anställning från dag ett.

Svealandstrafiken har haft bussförarutbildning i egen regi sedan 2012, och sedan starten har över 160 elever utbildats av företagets utbildare. Av dessa har 59 varit kvinnor, en siffra som motsvarar 36 procent av de sökande. När utbildningen nu dragit igång igen är det för elfte året i rad, och nyligen kunde Svealandstrafiken hälsa de fem antagna eleverna välkomna till den 12 veckor långa utbildningen, som precis som tidigare år genomförs på företagets depå i Västerås.

– Likt branschen i stort så ser vi ett växande behov av förare kommande år, och för oss är vår bussförarutbildning en viktig pusselbit för att lyckas knyta till oss rätt kompetens och rätt personer. Att vara bussförare handlar inte bara om att köra buss från en plats till en annan, utan lika mycket om att ta hand om resenärerna och finnas där för dem. Att vara serviceinriktad är enormt viktigt i det här yrket, och genom utbildningen kan vi se till att vi har de bästa förarna bakom ratten, säger Frans Einarsson, utbildningschef på Svealandstrafiken.

Eleverna på Svealandstrafikens bussförarutbildning får körkortsutbildning till D-behörighet samt Yrkeskompetensbevis (YKB), och efter utbildningen väntar en tillsvidareanställning som bussförare med placering på depån i Västerås eller annan depå om möjlighet finns. För att kunna söka till utbildningen krävs det att den sökande är minst 24 år och har B-körkort.