Nyheter

Einride lanserar i Storbritannien – driver på övergången till hållbara transporter

Einride, fraktteknikföretaget som levererar digital, elektrisk och autonom transport, lanserar nu i Storbritannien. Årligen transporteras över 1,4 miljarder ton gods via väg inom landet och vägtransporter står för över 20 procent av de inhemska koldioxidutsläppen. Lanseringen sker i en tid då Storbritanniens Transportdepartement storsatsar på hållbara transporter, där varor transporteras genom kostnadseffektiva, tillförlitliga, motståndskraftiga, sömlösa och hållbara metoder – en vision som Einride delar.

Einrides brittiska transportnätverk, så kallad grid, inkluderar hårt trafikerade motorvägar som M1, M5 och M6 och kopplar samman storstäderna London, Sheffield, Manchester, Birmingham och Bristol. Startpunkten är Midlands “gyllene logistiktriangel”  där majoriteten av landets logistik- och lagerfaciliteter är placerade och som ligger inom fyra timmars köravstånd från 90 procent av den brittiska befolkningen.

– Storbritannien har alltid stått i frontlinjen inom transporthistorien. Effektiv och innovativ frakt har varit avgörande för landets tillväxt och välstånd, och britterna har varit banbrytare genom konstruktion av både järnvägssystem och kanalnätverk. Vi är stolta över att samarbeta med lokala partners för att stärka landets position som transportpionjär och hjälpa Storbritannien att nå sina nollutsläppsmål, säger Robert Falck, grundare och VD för Einride.

PepsiCo-varumärket Walkers första partner i Storbritannien

Einrides första kommersiella partner i Storbritannien, PepsiCo, kommer använda elektriska lastbilar mellan Walkers fabriker i Leicester och Coventry. Lastbilsflottan drivs av mobilitetsplattformen Einride Saga, och partnerskapet väntas elektrifiera över 120 000 transportmil på tre år, vilket motsvarar en koldioxidbesparing på drygt 1 600 ton.

– På PepsiCo är vi fast beslutna att minska vår miljöpåverkan och har som mål att nå nollutsläpp till 2040, som en del av PepsiCo Positive-agendan. Vårt partnerskap med Einride är ett litet men viktigt steg mot det målet, som kommer att hjälpa oss att göra betydelsefulla framsteg inom hållbar transport. Med denna första utrullning ser vi fram emot att upptäcka potentialen med elektriska transporter, säger Archana Jagannathan, hållbarhetschef på PepsiCo UK.

Transportnätverk accelererar elektrifieringen

Precis som på andra marknader kommer Einrides ekosystem i Storbritannien att drivas genom ett transportnätverk, en så kallad grid, och planeras, optimeras och övervakas genom mobilitetsplattformen Einride Saga. Nätverket förenklar planering och minimerar ineffektiva processer, med smarta överlämningar så att transporter inte behöver försenas på grund av till exempel batteriladdning eller förarbyte. Till skillnad från andra transportleverantörer tar Einride det övergripande ansvaret för all logistik, från smart mjukvara till stabil laddinfrastruktur och underhåll, för att tillhandahålla en helhetsservice för sina kunder.

Einride planerar att etablera ett omfattande nätverk av partners när de expanderar vidare i Storbritannien och Irland, genom att ansluta ytterligare transportörer och operatörer. Detta möjliggör kostnadseffektiv skalning av elektrisk och autonom transport och betydande utsläppsbesparingar.

Dagens lansering följer Einrides expansioner till Tyskland, Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Norge under 2022. Einride är sedan tidigare den ledande aktören inom tunga, elektriska och autonoma transporter i Sverige och USA, marknader där Einride drivere flottor för branschjättar som Maersk, AB InBev, Lidl och GE Appliances – ett Haier-företag. Sedan övergången till elektriska vägtransporter med Einride har partners på ett kostnadseffektivt sätt lyckats minska sina transportutsläpp med upp till 95%.