Nyheter

Nätverksanslutning i automatiserade containerhamnar

BTG i Holland behövde en lösning för att få sitt positioneringsmätsystem att skicka realtidsdata över olika industriella nätverk. När de hittade Anybus från HMS Networks blev det början på ett långt partnerskap.

Internationell sjöfart är beroende av högpresterande kranar för att flytta containerlast snabbt och säkert från fartyg till land. BTG är specialiserat på att utveckla, tillverka och installera positioneringsmätningssystem för automatiserade containerhamnar. Deras sensorer gör det möjligt för kranar att flytta last från fartyg till autonoma fordon (AGVer). För det krävs en nätverkslösning som är både komplex och krävande.

Kranarna och de autonoma fordonen använder ofta olika industriella nätverk, men behöver samtidigt kunna överföra realtidsdata i tuffa miljöer. Det är där Anybus kommer in. Anybus tar hand om nätverkskommunikationen och BTG kan fortsätta att fokusera på positionsmätningssystemen. Tillsammans bidrar de till att öka effektiviteten i automatiserade containerhamnar.

Om BTG

BTG är ett holländskt företag specialiserat på positionsmätningssystem som används i alla slags kranar och fordon i automatiserade containerterminaler. BTG har över 25 års erfarenhet och är finns i stora automatiserade containerhamnar runt om i världen.

En av BTG:s huvudprodukter är mätsystemet IRM400-serien. Det är designat för att kunna kontrollera svängningar, snedställningar och lutningar för att ge exakt positionskontroll för kranen och dess dyrbara last. IRM400-serien kan konfigureras för många olika typer och storlekar av kranar. Systemet består av en infraröd sändare och en mottagarenhet. Sändaren är monterad på kranen medan mottagaren sitter vinkelrätt ovanför sändaren. Systemet mäter konstant lastens svängningsvinkel under lyftet i alla riktningar.

För att klara av dynamisk kontroll av laster på flera ton som färdas i tre dimensioner i höga hastigheter krävs att data samlas in från flera källor i realtid och bearbetas omedelbart så att den exakta positionen och hastigheten alltid är känd och vid behov kan justeras.

– Vi har stor erfarenhet och kunskap inom positionsmätningssystem i tuffa industrimiljöer, men vi är inte experter på industriella nätverk, säger Daan Potters, operativ chef på BTG. ”Därför vände vi oss till HMS och Anybuslösningarna.

Nätverkskrav

BTG krävde en nätverksteknik som kunde integreras in i IRM-sensorn, för att sensorn ska kunna kommunicera över PROFIBUS-, PROFINET- och CANopen-nätverk. Eftersom BTG är ett globalt företag och olika nätverk är dominerande i olika delar av världen behövde BTG också möjligheten att enkelt täcka fler nätverk i framtiden. Nätverkslösningen behövde också vara kompatibel med äldre utrustning, tillräckligt tålig för att hantera marina miljöer och tillräckligt snabb för att hantera datakommunikation i realtid.

Anybus CompactCom

Valfritt nätverk

Anybus från HMS Networks är ett varumärke som specialiserat sig på att ansluta industriella enheter till alla större industriella nätverk. Det finns en CompactCom-produkt för integration till alla större Fieldbus eller industriella Ethernet-nätverk, inklusive PROFIBUS-, PROFINET- och CANopen-nätverk.

Integrerad design

CompactCom är integrerad i den kundens produkt, i detta exempel i sensorns mottagare. Integrerad design ger flera fördelar. Det är enkelt att installera och minskar därför tiden att få ut nya produkter på marknaden. Det är även möjligt att återanvända äldre utrustning, vilket gör det möjligt för BTG att eftermontera ny elektronisk styrning till befintliga kranar. CompactCom finns även i IP67-klassad kapsling, vilket säkerställer att utrustningen kan hantera de svåra förhållanden som finns i marina miljöer.

Realtidskommunikation

Anybus CompactCom är ett högpresterande system som klarar överföring av data även i de mesta krävande synkroniserade rörelseapplikationerna – upp till 1448 byte processdata i varje riktning.

– Vi valde CompactCom B40, och vi är glada att vi gjorde det, avslutar Daan Potters. CompactCom Anybus CompactCom B40 löste vår nätverkskommunikation och stödjer realtidskommunikation, vilket är nödvändigt i positionsmätningssystem. HMS gav också utmärkt support för att hjälpa oss att implementera CompactCom B40 så snabbt som möjligt.

Läs mer på: 

www.anybus.com eller www.btg-positioning-systems.com