Nyheter

Pilotanläggning för batteriproduktion i Norge

Batterifabrikk 1, den nya batterifabriken byggd av Morrow i Arendal, Norge, är ett av de första stegen för att starta industriell batteriproduktion i Norge. Den årliga kapaciteten för pilotanläggningen som ska färdigställas i år är 1 GWh.

I Swecos uppdrag ingår dimensionering och planering av anläggningens varudistribution. God planering säkerställer att cellfabrikens utrustning, maskiner och operativsystem är sömlöst sammanlänkade för att säkerställa driften av fabriken och de uppsatta produktionsmålen. Uppdraget genomförs inom Sweco-koncernen som ett gränsöverskridande samarbete mellan norska och finska landsföretag.

Utvecklingen av batterifabriken är ett stort och komplext integrationsprojekt. Det finns många rörliga delar och många partners involverade i projektet. Tillverkningen av battericeller kräver ett stort antal produktionsmaskiner och utrustning som hanterar råvaror och komponenter.

– Vi är mycket glada över att ha kompetenta partners som Sweco. Att fungera som en länk mellan utrustningsleverantörer, entreprenörer och tillverkare är avgörande för driften av fabriken, säger Morrows drift- och fabriksbyggnadschef Andreas Maier.

Insikter från Batterifabrikk 1 kommer att användas i utvecklingen av en anläggning i industriell skala, som planeras starta produktion 2028. Anläggningens kapacitet kommer att vara 43 GWh.

– Det är väldigt intressant att stödja utvecklingen av Morrow och den norska batteriindustrin i detta intressanta projekt. Swecos absoluta styrka är förmågan att bilda ett högklassigt internationellt team av experter för olika batteriprojekt, säger Hannu Johto, Swecos ledande expert inom batteribranschen.

Sweco är involverat i stora batteriprojekt i Norden, såsom Northvolts batterifabrik i Sverige, byggandet av Terrafames batterimaterialfabrik i Finland och utvecklingen av Kelibers litiumfabrik i Finland.

Enligt Europaparlamentets beräkningar kommer den globala batteriefterfrågan att öka 14 gånger till 2030, varav EU skulle kunna producera så mycket som 17 %.

– Man har tydligt insett i de nordiska länderna att batteriindustrin handlar om en betydande industriell förändring och en affärsmöjlighet som en del av den gröna omställningen. Batterier har aldrig tidigare varit så aktuella i samhället. I utvecklingen är det fortfarande viktigt att se till att batteriindustrin är en del av lösningen och inte tvärtom. Batterier och batterimaterial från de nordiska länderna ska produceras på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, även med hjälp av skogsindustrins sidoströmmar och återvunnet material. Ligninapplikationer är ett bra exempel, säger Mia Andelin, Swecos chef för hållbar utveckling.