Nyheter

Robertos innovativa tågmotor vinnare i ABB:s studenttävling

Ta fram den mest hållbara lösningen för en bättre värld! Så löd uppdraget i ABB Motions Student Competition 2023. Tävlingen är öppen för studenter på högskolor och universitet i Sverige, som tog sig an utmaningen att skapa en hållbar lösning med hjälp av energi- och resurseffektiva motorer, generatorer och drivsystem.

På finalen i Västerås den 13 april fick de sju kvalificerade finalisterna presentera sina tävlingsbidrag för ABB:s expertjury.

– Vi arrangerar tävlingen för att väcka intresse bland studenter för ABB och för vikten av energi- och resurseffektivisering. Det är fantastiskt att se hur engagerade studenterna är i att bidra till klimatomställningen och jag är djupt imponerad av de innovativa tävlingsbidragen, säger Mikael Dahlgren, juryordförande och forskningschef på ABB Corporate Research.

Vinnare av årets tävling blev Roberto Messina från KTH. Hans förslag ”Creating a new type of motor for railway vehicles” handlar om använda energieffektiva synkronmotorer inom järnvägsindustrin. Tävlingens andraplats delades mellan ”Green HRM” av Laura Otten och Alexandra Berggren från MDU och ”Closing the loop – recycling centers” av Jithin Jomy och Siddharta Pandit från KTH.

– Under finalen fick vi se och höra flera bra idéer. Roberto Messinas förslag var konkret och pedagogiskt presenterat. Det visade på insikt och reflektion och hans teknologi för tågmotorer ligger helt i linje med elektrifieringen, säger jurymedlemmen Maria Malmport, Local Division Manager, ABB Traction.

Roberto Messina kommer ursprungligen från Venezuela. Efter studier i både Venezuela och Italien kom han i höstas till KTH för att läsa en master i Electric Power Engineering. I sitt tävlingsbidrag använde Roberto sig av sina tidigare erfarenheter från såväl studier som arbete.

– Jag kombinerade tåg, som är det mest hållbara transportsättet, med min passion för elektriska maskiner, berättar Roberto Messina.

Nu väntar ett förstapris i form av ett sommarjobb eller exjobb på ABB Corporate Research, och Roberto Messina ser fram emot att få vidareutveckla sin idé.

– Det känns väldigt spännande. Jag hoppas få börja med ett sommarjobb för att modellera motorn och undersöka om den är en möjlig lösning för applikationen. Och om det fungerar hoppas jag sedan kunna ägna även mitt exjobb åt motorn, säger Roberto Messina.

– I framtiden vill jag jobba med forskning som specialist inom elektriska maskiner, gärna inom både akademin och näringslivet. ABB är definitivt ett av de företag jag skulle vilja jobba på!

Tävlingsjuryn bestod av Mikael Dahlgren forskningschef på ABB Corporate Research, Ulf Hellström, affärsområdeschef ABB Motion Sverige, Maria Malmport, Local Division Manager ABB Traction, David Bjerhag, Global Business Line Manager Large Motors and Generators, Peter Isberg, Dr. Digital Lead & Business Developer, Emma Westberg, Project Specialist, Santanu Singha, Hållbarhetschef R&D.