Nyheter

Trafikanalys: Något ökad kapacitet i svenska handelsflottan 2022

Det totala antalet fartyg i den svenskregistrerade handelsflottan på minst 100 brutto, minskade något i antal under 2022, men blev i genomsnitt större mätt i kapacitet. Antalet handelsfartyg i det svenska skeppsregistret uppgick till 314 fartyg i slutet av 2022.

Det visar ny officiell statistik från Trafikanalys om de svenska fartygen.

– Antalet fartyg i handelsflottan på minst 100 brutto, dvs. exklusive de allra minsta handelsfartygen som mindre skärgårdsbåtar och turistfartyg, har varit relativt stabilt de senaste åren, men minskade något under 2022. Däremot ökade kapaciteten i lastfartygen mätt i bruttodräktighet. De svenskregistrerade fartygens andel av den totala världshandelsflottan var oförändrat 0,2 procent 2022 jämfört med 2021, mätt i kapacitet (bruttodräktighet), säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Den svenskregistrerade handelsflottan bestod år 2022 av totalt 620 fartyg, varav 314 fartyg var på minst 100 brutto vilket är 3 fartyg färre jämfört med de tre föregående åren. De svenskregistrerade handelsfartygens andel av världshandelsflottan (minst 100 brutto) var oförändrat 0,2 procent av bruttodräktigheten (volymen på fartygen), något lägre 0,4 procent i stället för 0,5 procent mätt som andelen fartyg.

Det var Lastfartygensom minskade i antal medan antal passagerarfartyg i stället ökade något. Antal lastfartyg på minst 100 brutto uppgick till 119, en nettominskning med 4 fartyg. Trots färre lastfartyg ökade totala bruttodräktigheten med 7 procent, vilket främst kan förklaras av ett par nybyggda större rorofartyg. Passagerarfartygens nettoförändring blev i stället +1 i antal och med en marginell ökning i totala bruttodräktigheten jämfört med 2021. Antal passagerarfartyg uppgick 31 december 2022 till 195 fartyg.

Medelåldern för den svenskregistrerade handelsflottan på minst 100 brutto var i princip oförändrad på 46 år. Drygt 80% av fartygen var 15 år eller äldre.

De största hemmahamnarna för den svenskregistrerade handelsflottan på minst 100 brutto var fortsatt Stockholm, Göteborg och Donsö med 80, 58 respektive 35 fartyg.

Medan antalet svenskregistrerade handelsfartyg på minst 100 brutto har förändrats relativt lite under de senaste åren har de allra minsta handelsfartygen under 100 brutto minskat flera år i rad, åtminstone de 10 senaste åren. Under 2022 minskade de allra minsta handelsfartygen med 7 fartyg jämfört med föregående år. Det rör sig främst om mindre fartyg i kanal-, skärgårds- eller turisttrafik.

Den officiella statistiken över fartyg omfattar samtliga svenskregistrerade handels- och specialfartyg, samt när det gäller fartygens användning inkluderas även utlandsregistrerade handelsfartyg i svensk regi.

På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken om fartyg:

www.trafa.se/sjofart/fartyg/

Foto: Michael