Nyheter

Vägbeläggningsförhållanden från NIRA Dynamics som stöder framtida ADAS-funktioner i CARIAD

CARIAD utnyttjar sensorfusionstekniken från NIRA Dynamics, för sin utveckling av avancerade förarassistanssystem (ADAS) och autonoma körfunktioner. Företagen använder NIRAs Road Surface Conditions-produkt för att skapa en greppkarta, en digital kartbas som ger värdefull information om vägförhållanden för att möjliggöra ADAS i varierande vägförhållanden, samtidigt som säkerheten på vägarna förbättras.

Grunden är byggd med högprecisionsdata som samlats in från miljontals kundfordon från Audi, Skoda, Seat och Volkswagen. De uppskattar friktionskoefficienten mellan deras däck och det aktuella vägsegmentet de kör på. Denna data laddas upp till molnet, anonymiseras och bearbetas av NIRA, där den görs tillgänglig för förarassistanssystem i Europa och Nordamerika.

Greppdata i form av en digital kartbas är en viktig möjliggörare för framtida ADAS och autonoma körfunktioner. Den ger lokalt exakt, realtidsinformation om vägförhållanden, vilket är avgörande för säker och effektiv körning.

För att komplettera fordonets väggreppsdata med omfattande vägväderdata och prognoser samarbetar NIRA med Vaisala och använder Vaisala Xweathers ledande väder- och miljödata. Med detta samarbete kan NIRAs vägbeläggningsförhållanden kombinera och bedöma data från flera datapunkter, inklusive anslutna fordon, RWIS, radar/satellitbilder och väderprognoser för att ge en realtidsbild av vägens status – med oöverträffad datatäckning. Detta i sin tur hjälper till att möjliggöra SAE Level 2 och 3 fordonsfunktioner i alla slags väder- och vägförhållanden.

– CARIADs väglagskartbas är ett viktigt steg mot säkrare och effektivare körning, och vi är stolta över att NIRAs vägbeläggningsförhållanden spelar en nyckelroll i dess utveckling, säger Lisa Åbom, VD för NIRA Dynamics. Vår sensorfusionsteknik ger högprecisionsdata som är avgörande för utvecklingen av ADAS och autonoma körfunktioner, och vi är glada över att se hur vårt samarbete med CARIAD kommer att bidra till att forma framtidens mobilitet.

CARIAD och NIRA Dynamics leder vägen inom trafiksäkerhet. Sedan 2021 används anslutna fordonsdata från NIRA av tjänsten Local Hazard Information i Volkswagen Groups fordon. Dessutom använder operatörer av infrastruktur och vägunderhåll data för att förbättra planering och prestanda för vägunderhåll. Med Vaisalas 40 år av expertis inom vägväder är Xweather en global marknadsledare för att möjliggöra vädermedvetna fordon och förare inom flera OEM-märken inklusive Volkswagen Group.

Foto: John Howard