Nyheter

Debatt: ”Förbjud mördarrobotar innan det är för sent”

”Dödliga autonoma vapen – så kallade mördarrobotar – är en av de största riskerna med AI.  En nationell policy för ett förbud mot mördarrobotar måste införas.”

Det skriver Kerstin Bergeå och Deborah Biniam Solomon från Svenska freds- och skiljedomsföreningen i en debattartikel i Expressen:

”Artificiell intelligens har blivit en snackis, från de som förundras över vad man kan göra till de som förskräcks över riskerna. Det pågår en politisk debatt inom EU om hur man kan reglera AI för att optimera dess användning, men en av de farligaste användningarna av AI saknas i diskussionen.”

”Geoffrey Hinton, som brukar kallas AI:s gudfader, har sagt upp sig från Google och varnar för tekniken han själv varit en del av att utveckla. Anledningen? Dödliga autonoma vapen, mördarrobotar.”

”Under de senaste månaderna har ledarsidor och sociala medier översvämmats av artiklar och diskussioner om artificiell intelligens (AI). Diskussionerna har handlat om chattbotar och manipulationer av ljud och bild: allt från löjliga bilder av påven i pufferjacka och elever som använder AI för att skriva uppsatser till oro för hur vi kommer att kunna verifiera sanningen när det blir lättare och lättare att skapa missvisande videor.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/forbjud-mordarrobotar–innan-ai-tar-over-helt/

Foto: Tania Van den Berghen