Nyheter

Kontantupproret: Ökningen av bedrägerier beror på bankernas digitaltvång

Kortbedrägerierna ökar lavinartat. Jämfört med första kvartalet i fjol är det en ökning på hela 87 procent. Kontantupproret pekar på att ansvaret för utvecklingen ligger hos bankerna som tvingat på oss digitala system.

Det menar nätverket Kontantupproret i ett pressmeddelande.

– De här brotten är synnerligen otäcka. Bedragarna går ofta på äldre människor som kan bli av med hela sitt livs besparingar på ett ögonblick. Men bankernas ansvar är stort i detta. De har skapat system där alla, vare sig de vill det eller inte, tvingas använda digitala betalsätt. Det är detta som bedragarna utnyttjar, säger Björn Eriksson som är ordförande för Kontantupproret och tidigare rikspolischef.

Ökningen är hela 87 procent när första kvartalet i år summeras, från 11 000 till 21 000. Den vanligaste formen är att bedragarna får offret att lämna ifrån sig kortuppgifterna.

– Den organiserade brottsligheten har tyvärr slagit sig in på det här området. Låg upptäcktsrisk och låga straff gör det attraktivt för dem. Det är uppenbart att bankernas argument om att kontanterna bidrar till kriminalitet inte håller. Politikerna måste nu ta sitt ansvar och stoppa bankernas tvångsdigitalisering som möjliggör den ökade brottsligheten, säger Björn Eriksson.