Nyheter

Prestigefyllt pris för marknadens mest effektiva dragbil

Den nya generationens DAF XF 450 har tilldelats priset ”Green Truck 2023” av den ledande tyska fackpressen VerkehrsRundschau och Trucker. Den prestigefyllda utmärkelsen erhålls för branschledande transporteffektivitet och bränsleprestanda.

Varje år utför VerkehrsRundschau och Trucker ett omfattande jämförelsetest för dragbilar av alla ledande märken. Den primära fokusen ligger på bränsleförbrukning, vilket direkt påverkar mängden koldioxidutsläpp. Dessutom tittade man vid tilldelningen av ”Green Truck 2023” på AdBlue-förbrukningen och den genomsnittliga hastighet som uppnåddes under testet.

Extremt låg dieselförbrukning 

Nya generationens DAF XF med dess PACCAR MX-11-motor på 330 kW/450 hk överträffade konkurrenterna på den omfattande tyska testvägen med en extremt låg dieselförbrukning på 21,26 l/100 km – vilket motsvarar 675 gram koldioxid per kilometer – och en AdBlue-förbrukning på endast 1,32 l/100 km. Medelhastigheten var hela 80,06 km/h.

Optimal aerodynamik 

– DAF har fått en konkurrensfördel eftersom de är den enda tillverkaren hittills som har implementerat de nya måttbestämmelserna för lastbilar i Europa, förklarar Jan Burgdorf, chef för test- och teknikavdelningen på tidningarna VerkehrsRundschau och TRUCKER. De nya reglerna möjliggör en längre front för optimal aerodynamik, vilket förbättrar DAF:s klassledande bränsleförbrukning.

Patrick Dean, medlem i DAF:s styrelse och chefstekniker:

– Att nya generationens XF 450 har tilldelats ’Green Truck 2023’ är en fantastisk prestation och bekräftelse på det hårda arbete som hela teamet på DAF har lagt ned. Våra nya generationens lastbilar har inte bara satt en ny standard när det gäller bränsleeffektivitet utan erbjuder även marknadsledande säkerhet och förarkomfort, vilket gör dem till de idealiska lastbilarna för både förare och ägare. Med ’Green Truck Award’ visar serien att DAF även är en sann ledare på miljöområdet.