Nyheter

Volta Zero rullar på Svenska vägar vid mitten av 2023

Volta Zero, både som 16- och 18-tonsversion, passar perfekt för transporter i skandinavisk stadstrafik. Den påskyndade lanseringen i Sverige beror på ett ökande intresse och mycket positiva reaktioner från potentiella kunder.

Företaget tidigarelägger sin lanseringsplan och räknar med att ha fordon på vägarna i Sverige redan vid mitten av 2023. Enligt den tidigare planen skulle introduktionen ske under 2024. Beslutet om tidigareläggning baseras på en ökad efterfrågan och ett kraftigt stigande intresse bland kunder som har verksamhet i Skandinavien.

Både 16- och 18-tonsversionerna av Volta Zero passar perfekt för den Skandinaviska transportsektorn där viktklassen (Medium Duty som viktklassen kallas på engelska) är den

vanligast förekommande för transporter in till stadskärnor i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den hel-elektriska Volta Zero är särskilt konstruerad och designad för säkerhet i stadstrafik, både för föraren av fordonet och för gående och cyklister på gatan utanför fordonet. Föraren av en Volta Zero är centralt placerad i förarhytten i en betydligt lägre position jämfört med en förare i en konventionell lastbil. Den här kombinationen plus en glashus-liknande design av förarhytten ger föraren 220 graders fri sikt. Tillsammans med fordonets avancerade kamerateknik har föraren möjlighet att hålla maximal uppsikt runt omkring hela fordonet.

På båda sidorna av förarhytten finns skjutdörrar som ger föraren möjlighet att stiga ur fordonet på båda sidorna av fordonet, alltid på den säkra sidan. Det låga insteget gör det dessutom lätt för föraren jämfört med att klättra upp till förarplatsen på en konventionell lastbil, ett välkänt problem i samband med arbetshälsa och skador bland lastbilsförare.

Den svenska grundaren av Volta Trucks, Carl-Magnus Norden:

– Sverige har en lång och stolt historia av att tillverka kommersiella fordon och lastbilar av högsta kvalitet. Volta Trucks har lyckats identifierat en intressant bit av den totala marknaden för Medium Duty-segmentet kring just stadstransporter. Volta Zero är designad från grunden som en hel-elektrisk lastbil med nollutsläpp och är specialgjord för stadstransporter. Vi bryr oss om våra städer, människorna som lever här. Därför har vi säkerhet och hållbarhet i centrum för allt vi gör.

Volta Trucks VD, Essa El-Saleh:

– Vi är för närvarande i dialog med flera stora transportföretag i Sverige och vårt mål är att de ska kunna ta emot fordon ur vår kundtest-flotta under mitten av 2023. De här omfattande testningarna ger kunden möjlighet att utvärdera fordonet i lokala förhållanden och förstå hur en ny hel-elektrisk Volta Zero tillsammans med vårt unika Truck as a Service-erbjudande passar in i kundens nuvarande flotta och operativa verksamhet.

FAKTA – VOLTA ZERO

Volta Zero är världens första helelektriska 16-tons lastbil som från grunden är designad för stadstrafik och godstransporter i city. Fordonet har en beräknad operativ körsträcka på 150–200 kilometer med ett fulladdat batteri.

Volta Trucks introducerar och också sitt unika Truck as a Service-erbjudande som utmanar existerande modeller för finansiering och service kring kommersiella transporter och fordonsflottor. Truck as a Service innebär en kraftig förenkling för transportansvariga som önskar ställa om till elektrifierade fordon, och hjälper dem i varje steg genom att erbjuda ett logistikpaket för en konkurrenskraftig månadsavgift där allt ingår: En Volta Zero, ladd-infrastruktur genom Siemens som är världsledande på området, försäkring genom insurtech-företaget Qover, service, kontinuerligt underhåll och utbildning av medarbetare för att skapa så hög effektivitet som möjligt för kunden.

Volta Trucks bildades i Sverige 2019 av grundarna Carl-Magnus Norden och Kjell Walöen och har sitt huvudkontor i Stockholm. Företagets målsättning är att påskynda och leda omställningen till elektriska lastbilar för transporter i storstäder, framför allt i Europa.

En viktig ambition för Volta Trucks är att utveckla säkra och hållbara transporter med lastbilar. Volta Trucks har därför sedan starten inlett en rad samarbeten och partnerskap med etablerade globala leverantörer inom den kommersiella fordonsindustrin för att snabbt kunna uppnå sin ambitiösa målsättning för produktutveckling och produktion. Totalt har Volta Trucks tagit in ca 3,6 miljarder kronor (360 miljoner Euro) i investeringskapital sedan starten 2019.

Volta Trucks har kontrakterat Steyr Automotive GmbH i Österrike för produktion av Volta Zero. Under sommaren 2022 inledde företaget produktionen av de första så kallade produktionsverifikationsprototyperna (Produktion Verification Prototypes). Serietillverkning av beställda kundfordon startade den 18 april 2023..

Företaget håller också på att etablera sitt nätverk av serviceanläggningar, ”Volta Trucks Hub”, på de marknader där Volta Zero har lanserats. Anläggningar i London, Paris, Duisburg och Madrid är redan på plats.