Nyheter

Stockholms Spårvägar får uppdraget att utföra spårtrafik på flera lokalbanor i SL-trafiken

Trafiknämnden i Region Stockholm har i dag beslutat att uppdra åt AB Stockholms Spårvägar att med start i augusti 2024 driva SL:s spårtrafik på Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan, Lidingöbanan och Spårväg City.

Sju anbudssökande uppfyllde kvalificeringskraven varav tre valde att lämna anbud i upphandlingen. Anbudsutvärderingen har skett med hänsyn till bästa förhållande mellan kvalitet och pris. Samtliga anbud uppfyllde kraven, men AB Stockholms Spårvägar vann utifrån det mest konkurrenskraftiga förhållandet mellan kvalitet och pris.

– Med denna upphandling får vi ett avtal som innebär en kostnadseffektiv trafik med bra kvalitet för SL:s resenärer. AB Stockholms Spårvägar bedriver redan i dag spårtrafiken på Spårväg City och Lidingöbanan. Jag förväntar mig att AB Stockholms Spårvägar kommer att utföra det nya uppdraget på bästa tänkbara sätt, säger David Lagneholm, förvaltningschef vid trafikförvaltningen och vd för SL.

Uppdraget innebär ett helhetsåtagande som utöver trafikproduktion innefattar bland annat trafikplanering, trafikinformation, underhåll av SL:s spårfordon, drift och underhåll av hållplatser och depåer samt visst underhåll av spåranläggningarna.

Trafiknämndens tilldelningsbeslut kan överklagas till Förvaltningsrätten senast den 2 juni.

Fakta – E43, avtal för lokalbanorna Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan, Lidingöbanan och Spårväg City:

Uppdragsavtalet sträcker sig över 10 år och har ett totalt värde av cirka 5,6-6,6 miljarder kronor, exklusive hyror.

Avtalet ersätter trafik som i dag bedrivs inom två trafikavtal och omfattar 7 linjer fördelade på 5 banor.

Lokalbanorna har totalt cirka 150 000 påstigande resenärer per dag (siffror från 2023).

Uppdragsavtalet är ett produktionsavtal där ersättningen baseras på det trafikutbud som trafikförvaltningen beställer och som utförs av trafikutövaren.

Utöver detta finns incitament för uppfyllda mål för bland annat kundnöjdhet, utförd trafik och punktlighet.