Nyheter

Hur modern infrastruktur påverkar tiden vi spenderar online

Modern infrastruktur har påverkat tiden vi spenderar online en hel del. Med detta så menar vi främst internetuppkopplingen. Från 90-talets ADSL-uppkopplingar med långa svarstider, till dagens blixtsnabba 5G nätverk och gigabit-uppkopplingar.

Med allt detta i åtanke så är det kanske bara naturligt att tiden vi spenderar online också har skiftat en hel del.

Hur internet har förändrat vår vardag

En av de viktigaste resultaten av modern infrastruktur är nätverksuppkoppling, eller internet. Tack vare detta är det möjligt att prata med någon på andra sidan jorden utan någon fördröjning, och utan någon extra kostnad. Utöver detta så är det möjligt att jobba hemifrån, och att spela spel med andra personer från hela världen.

När internet först blev populärt så var onlinespel snabbt etablerade, men det fanns ofta stora fördröjningar att ha i åtanke. Det var därför inte som idag där varje millisekund kan vara skillnaden mellan en vinst eller förlust. Tack vare hastigheten och stabiliteten på moderna uppkopplingar så är det möjligt att exempelvis spela på säkra casino utan svensk licens var du än befinner dig.

Det är dock intressant att tänka på att internet gör det möjligt att lära sig i stort sett vad som helst, ofta utan någon kostnad utöver en internetuppkoppling och en enhet att surfa med. Även med dessa möjligheter, så är det sociala medier och videoklipp som vi använder detta teknologiska under till för det mesta. Och att spela ett och annat onlinespel såklart.

Moderna säkerhetslösningar på nätet

Sekretess är ett viktigt problem när det gäller att använda internet. Människor som använder internet blir mer medvetna om hur viktig integritet är för våra liv. 

När människor lär sig mer om vad användningen av sociala medier innebär, har integriteten flyttat närmare till toppen av listan över saker att tänka på. För det mesta, när folk först började använda sociala medier, visste de inte hur farligt det kunde vara. De lärde sig den hårda vägen, genom olyckor, snedsteg och misstag.

Missbruk av sociala medier verkar vara i nyheterna varje dag nu för tiden. Det har förekommit fall av kändisar som lagt olämpliga kommentarer på sina konton, privata bilder och band som kommit ut på internet, företag som varit oförskämda mot användare och till och med olagliga aktiviteter som involverar handel med privata data eller användning av sociala medier. 

Allt detta visar att, i motsats till vad många verkar tro, är säkerhet och integritet online väldigt viktigt, och vi tror att de kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Och även om varje användare behöver integritet, är problemet särskilt känsligt för barn, som fortfarande agerar vårdslöst online trots ansträngningar att göra dem mer medvetna. 

I takt med att folk blir allt mer medvetna om hur viktigt det är med sekretess på nätet, så har nya lösningar utvecklats i rasande fart. Dels i form av lagar som GDPR som skyddar alla inom EU på många sätt och vis. Men även genom flitig användning av VPN-tjänster, SSL-certifikat och många andra funktioner och tekniker.