Nyheter

Ny styrelseordförande och ny vd till TreeToTextile för att skala upp nyutvecklad fiberteknologi

I samband med årsstämman den 29 maj, annonserade fiberteknologiföretaget TreeToTextile förändringar för att stötta företagets fortsatta kommersialisering. Tillträdande styrelseordförande är Ole Terland, idag Senior Vice President på SCA AB, och ny verkställande direktör är Roxana Barbieru, idag Vice President Emerging Business & Alliance Management på Stora Ensos Biomaterials Division.

Den tillträdande styrelseordföranden Ole Terland har över 30 års erfarenhet från skogsdustrin och arbetar idag som Senior Vice President på SCA AB. Nu väljs Ole till ny styrelseordförande för TreeToTextile som ägs av H&M Group, Inter Ikea Group, Stora Enso och LSCS Invest. Under sin långa internationella karriär har Ole haft flera ledarpositioner inom segmenten papper och massa, förpackningar och hygienartiklar. Oles breda kompetens kommer spela en viktig roll när TreeToTextile ska skala upp sin teknologi till marknaden.

– TreeToTextile har en helt unik teknologi och jag ser det som ett privilegium att vara med på resan att sprida teknologin brett och på det sättet minska textilindustrins klimatpåverkan, säger Ole Terland.

Textilindustrin står inför stora förändringar. Det finns en stor efterfrågan på en hållbar, biobaserad och kostnadseffektiv fiber. Det svenska företaget TreeToTextile har stor potential att förändra textilindustrin med missionen att skapa bättre fiber för alla. TreeToTextiles innovativa fiber bygger på en kemisk process där cellulosa från ved förädlas till textilfiber. Tekniken är mer energieffektiv och använder mindre mängd kemikalier än konventionell fiberproduktion.

För att stärka företagets fortsätta tillväxtresa har TreeToTextile annonserat tillsättningen av Roxana Barbieru, PhD, MBA, som ny vd från den första juni 2023. Roxana lämnar tjänsten som Vice President of Emerging Business & Alliance Management på Stora Ensos Biomaterials Division och styrelsemedlem i TreeToTextile sedan 2019.

Roxana Barbieru har över 20 års internationell erfarenhet av ledarroller i olika företag, bland annat inom textilier, konsumentvaror och förnybara material. Hon har bred kompetens och erfarenhet av att leda och skala upp företag såväl som frågor relaterade till patent som fusioner och förvärv.

– Vi vill hälsa både Roxana och Ole varmt välkomna till TreeToTextile och vår fortsätta tillväxtresa. Tillsammans kommer de att bidra med bred erfarenhet och spela en nyckelroll när vi skalar upp vår teknologi, säger Nils Månsson, avgående styrelseordförande på TreeToTextile och Category Manager på Inter IKEA Group.

Nils Månsson fortsätter:

– Jag vill passa på att tacka vår nuvarande vd, Marie Grönborg, för hennes starka bidrag och ledarskap för att bygga och utveckla TreeToTextiles organisation och göra den redo för industriell uppskalning. Vi önskar Marie all lycka i hennes framtida utmaningar.

TreeToTextile grundades 2014 av entreprenören Lars Stigsson, H&M Group och Inter Ikea Group. Grundarna delade visionen om att utveckla och kommersialisera en mer hållbar process för produktion av textilfibrer baserade på biobaserad råvara.

De första fibrerna producerades under 2016 och tekniken verifierades under 2017. Skogsbolaget Stora Enso blev delägare i företaget i början av 2019 och under 2021 etablerades en demofabrik på Stora Ensos fabrik (nu ägt av amerikanska pappersföretaget Sylvamo), i skånska Nymölla. Demofabriken har fått ekonomiskt stöd av den svenska Energimyndigheten och planeras att invigas under 2023.

– Jag är glad över att ta över rollen som vd på TreeToTextile. Jag ser fram emot att samarbeta med TreeToTextiles kompetenta medarbetare, starka ägare och innovativa partners för att göra hållbara fiber tillgängliga för alla, säger Roxana Barbieru om hennes kommande roll som vd på TreeToTextile.