Nyheter

Scania Motor – Power Solutions – lanserar ny motorplattform

Med bra effekttäthet, en markant ökad livslängd och stora förbättringar när det gäller CO2-utsläpp sätter Scania en ny standard för bränsleförbrukning inom motorer med nästa generations raka motorplattform.

Efter ett decennium av utveckling och ny teknik, är Scanias nya motorplattform färdig.

– Detta är vår mest bränslesnåla motor någonsin, med ett större vridmoment, mer effekt och upp till 50 procent längre livslängd. Det är en game-changer för motorer, säger Joel Granath, Head of Power Solutions, Scania.

Det förbättrade gasväxlingssystemet, den minskade interna friktionen och den ökade effektiviteten i turboladdaren påverkar bränsleförbrukningen positivt. För 13-litersmotorn betyder detta upp till sju procent lägre bränsleförbrukning jämfört med den nuvarande generationen. Det innebär en besparing på fyra liter diesel per användningstimme vid full last.

Så länge som förbränningsmotorer fortfarande används, ska deras klimatpåverkan förbättras. Denna plattform har den prestanda och pålitlighet som kunderna är vana vid med Scania, samtidigt som det minskar CO2-utsläpp.

– Vi vill ha en mer hållbar framtid, och med vår branschledande position inom lastbilar och bussar inom detta område utökas detta till att även gälla industrimotorer. Det svarar också upp mot lagkraven, och är kompatibel med biodiesel-blandningar och HVO.

Några av egenskaperna med den nya motorplattformen inkluderar förbättrad kylning, robustare motorblock och cylinderhuvud samt förstärkt transmission i motorn.

– Vår inställning genom hela utvecklingsfasen har varit att tillföra värde för kundens verksamheten, samtidigt som den ska ha en positiv påverkan på bränsleförbrukning och produktprestanda, säger Henrik Nilsson, Director Product Management, Power Solutions, Scania.

Fakta om nya motorplattformen:

13-litersmotorns omfång är från 368 kW till 450 kW och ger upp till 11 procent mer effekt och 21 procent större vridmoment än nuvarande generation.

11-litersmortorns omfång är från 202 kW till 368 kW.