Nyheter

Stabilitet och enkelhet i fokus när Nordisk Återvinning väljer Allison Transmission

Dagligen kör Nordisk Återvinning runt i Sverige för att samla in hushållsavfall. I det arbetet behöver man fordon som är byggda med stabila och beprövade komponenter. Nu gör företaget sig redo för att utveckla sitt verksamhetsområde genom att beställa sju nya bilar, varav sex stycken är rustade med helautomatiska växellådor från Allison Transmission.

Nordisk Återvinning levererar renhållningstjänster till kommuner och interkommunala avfallsföretag i hela Sverige. Företaget etablerades 2011 som ett helägt dotterbolag till den norska avfalls- och återvinningsaktören Norsk Gjenvinning Renovasjon AS och arbetar med att insamla hushållsavfall i en lång rad svenska kommuner.

Idag består Nordisk Återvinnings vagnpark av över 100 fordon, varav cirka 95 är tunga lastbilar. Nu rustas flottan med ytterligare sju fordon som ska rulla i Dalarna och Österåker, varav sex har en helautomatisk växellåda från Allison Transmission.

– Kollar man på hela vår fordonspark har vi Allison-lådor i omkring 95 procent. Det är den växellådan vi tycker är mest omfattande. Vårt arbete består mycket av stopp och start, så vi behöver en stabil och bra växellåda. Allison fungerar jättebra till just renhållningsuppdrag, berättar Jari Reijonen, teknisk ledare hos Nordisk Återvinning.

Trygghet i beprövade produkter

För Nordisk Återvinning är enkelhet A och O – och det gäller alla komponenterna i fordonen. Jari Reijonen förklarar:

– Vi siktar alltid på att göra jobbet enkelt för chauffören. Det gäller alla delar av våra fordon, inklusive växellådan. Den ska vara stabil och beprövad. Det är en trygghet att veta att många innan oss har valt just den här växellådan, eftersom det måste innebära att den fungerar bra. Om den dessutom är enkel att hantera gör det också att personalen upplever hela bilen som lättkörd.

Han fortsätter:

– Jag tror även att enkelhet gör att saker håller längre. Det gäller även för chassi och påbyggnad. Vissa påbyggnader har häftiga finesser men som ofta gör helheten krångligare. Vi tror på enkelhet så ju enklare och mer beprövat, desto bättre. Detsamma gäller för Allison. Vi vet att Allison inte förändrar sina växellådor så mycket, de bara förbättrar dem. Det resulterar i stabilitet och att bilen kan köra i väg mjukt och fint, precis som vi vill.

Vikten av en bra eftermarknad

Men alla komponenter kan behöva lite extra kärlek när bilen har rullat ett tag. Även om Allisons helautomatiska växellåda och momentomvandlare är helt hydrauliska och har minimalt slitage, behövs uppdateringar av olja och filter. Då är det viktigt att eftermarknaden fungerar. SM Transmission är en auktoriserad representant för bland annat Allison Transmission och utför försäljning, reparation, renovering och programmering av automatväxellådor. Det är också SM Transmission som Nordisk Återvinning har fått assistans av som mest när extra hjälp har behövts.

– Vi har oftast använt oss av SM Transmission när det kommer till eftermarknaden. Vi tycker att de är toppen och de finns tillgängliga i Sverige. Vi är trygga med att produkten fungerar, men vi uppskattar också att vi kan få snabb hjälp ifall något skulle fela, avslutar Jari Reijonen.