Nyheter

Vings/Sunclass Airlines första neo-flygplan

Nu har Vings eget flygbolag Sunclass Airlines landat med sitt senaste tillskott, en A330-900neo med plats för 385 passagerare, på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Det nya flygplanet är det första i den så kallade neo-serien från Airbus som till 2030 ska ersätta hela den nuvarande flottan.

Sunclass Airlines tar därmed ett stort och viktigt steg för att reducera CO2- avtrycket då det nya flygplanet genererar 23 procent mindre CO2-utsläpp per passagerarkilometer jämfört med tidigare långdistansflygplan. Nu på lördag, den 17 juni, gör planet sin jungfrutur då en fullbokad kabin med förväntansfulla semesterfirare lyfter från Arlanda till Mallorca.

Det stora flygplanet har en sommarkapacitet på 385 passagerare och kommer att vara en stor tillgång under sommarsäsongen då Ving, som flyger närmare 86 procent av sin chartertrafik med Sunclass Airlines, bara från Sverige kommer att flyga ner hundratusentals svenskar till populära destinationer som Mallorca, Rhodos, Kreta, Cypern, Turkiet och Gran Canaria. I vinter kommer den nya A330-900neo även att flyga skandinaviska gäster till mer långväga exotiska destinationer som Thailand, Dominikanska republiken och Aruba samt till Gran Canaria, Teneriffa, Kap Verde och Egypten.

-Vi har sett fram emot att välkomna den nya medlemenen till Sunclass-familjens flygplansflotta i flera månader. Det blir en stor uppgradering att vi nu kan erbjuda våra närmare 1,3 miljoner årliga chartergäster ytterligare en stark flygplansprodukt med en tystare och bekvämare och inte min CO2-reducerande version. Jag är full av förväntan och väldigt glad över detta flygplan, något som jag vet att jag delar med mina kollegor i hela organisationen. Nu ser vi fram emot att välkomna de första semestergästerna ombord den 17 juni, säger Valdemar Warburg, VD Sunclass Airlines.

Sunclass Airlines kan även se fram emot fler tillskott till flottan redan i höst, då ytterligare två neo-flygplan i A321-serien med plats för 215 passagerare, är planerade att tas i trafik.

Ersättning av flygplansflottan – en del av en större hållbarhetsstrategi

2022 lanserade Sunclass Airlines och Vings moderbolag, Nordic Leisure Travel Group, en omfattande strategi för att i ännu högre grad erbjuda ”resor med omtanke”, både med hänsyn till planeten, djuren och människorna. I strategin läggs stor vikt på reduktion av CO2-utsläppen, inte minst från företagets flygplan och hotell. Flygtrafiken uppgår till cirka 3 procent av världens totala CO2-utsläpp och som ledande researrangör i Norden vill Nordic Leisure Travel Group, inklusive Ving och Sunclass, ta ansvar för att klimatoptimera sina flyg- och hotellprodukter, minska CO2-utsläppen och investera i ny teknik som kommer att utveckla framtidens grönare bränslen. Konkret är målet att minska CO2-avtrycket med 25 procent till slutet av 2030 och att nå nollutsläpp 2050.

Läs mer hållbarhetsstrategin här: 

Hållbart resande och Socialt ansvar | Ving

Läs mer om Airbus A330-900neo här: 

https://www.airbus.com/en/products-services/commercial-aircraft/passenger-aircraft/a330-family