Nyheter

Solna och Danderyd får mer underhåll för pengarna

Solna stad och Danderyds kommun har fått bättre kontroll på sina VA-anläggningar med så kallad asset management. Noggranna analyser av alla komponenter i systemet och en prioritering av vad som ska åtgärdas och i vilken ordning har gett bättre planering och mer underhåll för pengarna.

När Danderyds kommun skulle upphandla driftsentreprenör för sitt VA-nät ville man gå från akuta åtgärder till ett mer planerat underhåll. Solör Bioenergi föreslog att man skulle arbeta enligt metoden asset management och vann upphandlingen.

– Solör gick igenom våra pumpstationer och tog fram en lista på vad som var mest akut att åtgärda, vad varje åtgärd kostar och när i tid den bör göras. Utifrån den listan kunde sedan underhållet planeras, berättar David Johannesson som är VA och avfallschef på tekniska kontoret i Danderyds kommun.

Han påpekar att med akut underhåll saknas ofta tid att samordna underhållsåtgärder.

– Om fel åtgärdas akut är det lätt att missa att samma fel sannolikt kan uppstå på flera håll och att åtgärden borde ha gjorts på flera pumpstationer samtidigt.

Kostnadseffektivt

David Johannesson konstaterar att Solör hade idén och kunskapen men att det lades många mantimmar från båda parter.

– På köpet lärde vi oss mer om våra anläggningars fel och brister. Det här sättet att arbeta gör att vi kan planera bättre och Solör kan göra ett bättre jobb som driftentreprenör när de får beställningar som är genomtänkta.

Kommunen har en begränsad budget och måste lägga pengarna på rätt saker.

– Nu har vi fått på pränt att vi gör rätt och att vi är kostnadseffektiva. Därför är vi jättenöjda med samarbetet med Solör. De leverera inte bara drift- och underhåll, vi får något mer också, understryker David Johannesson.

Solna Vatten

Solör har även hjälpt Solna Vatten AB att ta fram reinvesteringsplaner för ett antal pumpstationer.

– Vi är trygga med Solör i detta då företaget är certifierat för asset management. Att Solör även är vår driftsentreprenör blir en garanti för att vi får bra och relevanta analyser, eftersom de görs av de tekniker som dagligen arbetar med anläggningen. De har kunskap som vi inte haft tillgång till om vi anlitat ett fristående konsultföretag, säger Åsa Kling som är VA- och avfallschef på Solna Stad.

Först gjordes en kvalitetsanalys med bedömning av ålder och tillstånd på alla komponenter, om en komponent har en driftkritisk funktion och vilka konsekvenser det blir om den fallerar.

– Sedan gjordes en totalbedömning som visade vilka pumpstationer som har god funktionalitet, vilka som har behov att byta enskilda komponenter och vilka som behöver en mer övergripande översyn.

Tillsammans med Solör gjordes därefter en investeringsplan för varje pumpstation.

– Med en strategisk plan för förvaltningen av våra VA-anläggningar kan vi göra rätt investering i rätt tid. I stället för att byta enskilda komponenter när de uppnått en viss livslängd eller går sönder, kan vi göra helhetslösningar. Vi får även bättre grepp om vad våra anläggningar kommer att kosta på sikt, och kan göra investeringar i rätt tid vilket ger en kostnadseffektiv förvaltning, säger Åsa Kling.

– Med en strategisk plan för förvaltningen av våra VA-anläggningar kan vi göra rätt investering i rätt tid, säger Åsa Kling, VA- och avfallschef på Solna stad.