Nyheter

Antibörspodden – ny podd om investeringar i riskkapital, infrastruktur och skog

Alternativa tillgångar som riskkapital, infrastruktur, fastigheter, skog och naturtillgångar har överpresterat mot börsen de senaste åren och intresset för tillgångsklassen är rekordstor.

Men medan det finns gott om poddar som diskuterar börsen och analyserar aktier, saknas en diskussion om investeringar i alternativa tillgångar. Det vill den finska kapitalförvaltaren Evli ändra på och lanserar därför Antibörspodden, en podcast helt dedikerad till investeringar utanför börsen.

Alternativa investeringar har de senaste 20 åren överpresterat jämfört med andra tillgångsklasser, enligt data från investeringsdataföretaget Preqin. Bara under de senaste fem åren har investeringar i alternativa tillgångar haft en genomsnittlig årlig avkastning på 20 procent.

Men trots det dominerar den klassiska 60/40-portföljen, där 60% av tillgångarna investeras i aktier och övriga 40% i obligationer.

Jesper Roslund ansvarig för alternativa fonder i Sverige på Evli ser att podcasten, som är den första i sitt slag och som riktar sig till professionella investerare, fyller ett tomrum i den svenska debatten.

– Det finns ett stort intresse för investeringar i Sverige, som syns i tidningarna, på forum online och i podcasts. Men man ser sällan bortom börsen. Vi vet att det finns många kunder som vill åt alternativa tillgångar och behöver hjälp med förvaltningen. I Antibörspodden kommer vi att gå bortom det traditionella och utforska spännande möjligheter för att öka medvetenheten och ge insikter som kan gynna våra lyssnare i deras investeringsstrategier, säger Jesper Roslund, ansvarig för alternativa fonder i Sverige på Evli.

Antibörspodden kommer släppas i tre avsnitt med start i höst. Jesper Roslund som är programledare för podden kommer tillsammans med inbjudna gäster att belysa alternativa investeringar generellt men också titta närmare på enskilda tillgångsklasser.

Det första avsnittet av Antibörspodden ägnas åt att förklara varför investerare bör diversifiera investeringar genom alternativa tillgångsklasser. Genom att sprida riskerna och utforska olika investeringsmöjligheter bortom aktier och räntepapper skapar man förutsättningar för högre avkastning och mindre volatilitet.

Jesper Roslund och hans inbjudna gäster kommer också att belysa vad alternativa investeringar kan vara och undersöka deras avkastning de senaste åren.

– Alternativa placeringar kan innehålla bland annat infrastruktur, private equity, private debt, fastigheter och hedgefonder. Private equity är den sektor där man historiskt kunnat tjäna mest. Men de senaste fem åren har också infrastruktur varit en intressant tillgångsklass. Det kan vara allt från solparker till hamnar, vägtullar och statligt finansierade vägbyggen. Fördelen är att du har en pålitlig motpart i form av en stat eller liknande, så det blir ett väldigt jämnt kassaflöde som historiskt har gett en avkastning på 7–9%, säger Jesper Roslund.

Foto: Martin Klass