Nyheter

Zaptec lanserar ny produkt med MID-certifiering

Laddboxföretagets Zaptec nya laddare kommer att vara utrustad med ett inbyggt mätinstrument enligt EU:s mätinstrumentdirektiv (MID).

Detta gör det enklare för konsumenterna att verifiera att de får den ström de betalar för på offentliga laddstationer, vilket saknas i dag. Ett flertal fastighetsägare och kommuner har redan i dag infört MID som ett krav i upphandlingar.

Mätinstrumentdirektivet, även känt som MID, är redan ett krav i flera europeiska länder och förutspås bli ett krav även för resten av EU och Norden inom en snar framtid. Europeiska kommissionens certifiering visar att Zaptec Pro uppfyller kraven på energimätningens mätnoggrannhet och dokumentation i flera europeiska länder, däribland Sverige.

– Vi har utvecklat ett integrerat mätinstrument som passar i vår nya Zaptec Pro-laddare och som nu är godkänt i enlighet med MID-standarden. En laddstation med MID-certifikat gör att mätnoggrannheten blir ännu bättre, liksom betalningsunderlaget, från tillverkare till tillverkare. Det gör det även enklare för kunden att verifiera exakt hur mycket ström som levereras till fordonet, säger Axel Philipson, vd för Zaptec Sverjge.

Den nya Zaptec Pro-laddaren kommer också att visa den ackumulerade strömförbrukningen i kWh, så att användaren kan se hur mycket ström som har passerat genom laddaren. Laddningshistoriken lagras i Zaptecs app och portal, och mätinstrumentet ger en lika exakt mätning som en effektmätare placerad i ett säkringsskåp.

– Det unika med den här produkten är att vi själva har utvecklat mätinstrumentet och laddaren har genomgått ett flertal tester för att garantera att produkten fungerar som avsett, oavsett väder och temperatur. Alternativt kan man köpa en mätare från tredje part som ansluts till laddaren. Men Zaptec Pro (MID) har ett inbyggt mätinstrument, vilket gör hela laddaren MID-certifierad., säger Axel Philipson.

Den statliga myndigheten SWEDAC har sedan tidigare gått ut med en rekommendation om att publika laddboxar ska vara godkända enligt MID. Flera fastighetsägare och kommuner har även lagt in detta som ett krav vid upphandling av publika laddboxar.

– Vi strävar alltid att följa de senaste standarderna och rekommendationerna som kommer från myndigheter och organisationer. MID-certifieringen är inget regulatoriskt krav men visar på att laddboxen genomgått djupgående tester och uppfyller de senaste tekniska kraven, något som vi är stolta över, säger Axel Philipson.

Zaptec Pro (MID) kommer att finnas tillgänglig från och med slutet av augusti i Sverige.

Om Zaptec

Zaptecs vision är att förändra världen till det bättre genom att skapa en mer hållbar och elektrisk framtid. Genom att kombinera ledande teknik med en stilsäker form erbjuder de säkra och smidiga laddare för elfordon för både hem och offentliga miljöer. Zaptec grundades i Stavanger i Norge och är idag det ledande laddbolaget på hemmamarknaden och ett av de ledande laddbolagen i Sverige.

Läs mer på:

zaptec.se.