Nyheter

Hybrida fordon bidrar till Umeås klimatmål

Förra veckan anlände Swerocks nya hybrida betongpump till Umeå. Veckorna innan levererades den nya hybrida betongbilen och nu ser företaget fram emot att kunna bidra till Umeås klimatmål.

– Det känns väldigt roligt att vi nu har fått hit båda våra nya hybrida fordon. Som en av Sveriges största betongleverantörer är det viktigt för oss att kunna erbjuda våra kunder ett mer hållbart alternativ att både producera och leverera betong på. Tillsammans med vår lokalt producerat ECO-Betong kan vi minska koldioxidutsläppen rejält i ett projekt, säger David Sehlstedt, avdelningschef på Swerock.

Hybridpumpen körs ut till arbetsplatsen och kopplas sedan in med hjälp av ett 63A-125A-uttag för att drivas helt och hållet på el. Den hybrida betongbilen fungerar ungefär på samma sätt. Den kör på el när betongen lossas och drivs då av ett batteri som laddas under körning alternativt med hjälp av en laddbox på nätterna. Detta gör att koldioxidutsläppen minskar kraftigt och att arbetsplatsen sänker sin klimatpåverkan genom hela arbetsprocessen.

– Förutom att de nya fordonen minskar koldioxidutsläppen skapar de också en betydligt tystare arbetsmiljö, inte bara för maskinisten utan även för alla som befinner sig på byggarbetsplatsen. Med noll utsläpp av avgaser lämpar sig fordonen dessutom väldigt bra för inomhusarbeten. Vilka de första gemensamma projekten blir för de här två återstår att se, vi ser i alla fall framemot att kunna bidra till ett bättre klimat, avslutar David.

I ECO-Betong ersätts en del av cementen med Merit som är framställt av en biprodukt inom stålindustrin. Genom att använda Merit istället för cement kan vi sänka betongens koldioxidutsläpp med upp till 50 %.