Nyheter

Första gjutningen med röd betong på Styrmansbron avklarad

I onsdags genomfördes den första gjutningen med röd betong från Swerock för det som kommer att bli Malmös nya bro – Styrmansbron. Det som gör bron speciell är att den kommer vara just röd.

Inspirationen till färgen kommer från det röda som finns i tegelhusen i gamla Kockumsområdet, Varvsstaden. Tanken är att bron ska förbinda Styrmansgatan med Varvsstaden/Västra Hamnen.

– Bron kommer att bli totalt 70 meter lång och Swerock ska leverera totalt 1 500 kubikmeter betong. Vi har redan levererat en del betong som har används för att gjuta under vattenytan men till detta har det inte använts röd betong utan det kommer först nu när betongen blir synlig, säger Viktor Sundberg, avdelningschef på Swerock.

I slutet av förra sommaren påbörjades testerna på fabriken i Malmö. Då provblandades betongen med ett flytande färgpigment. I fabriken har det gjutits kuber av den röda betongen, med olika halt av pigment. Betongkuberna har genomgått noggranna tester för att kontrollera att betongen kommer vara hållbar oavsett påfrestningar från väder och trafik.

– Det känns väldigt roligt och spännande att vi nu har levererat den första röda betongen till projektet. Det är en unik möjlighet att visa vår produkt i en helt annan färgskala, att få skapa en färgklick i Malmös stadsmiljö, fortsätter Viktor.

Swerock gjuter bron på uppdrag av Peab och den kommer enligt planen att stå klar i slutet av år 2024. Slutkund är Malmö Stad.