Nyheter

E-handel ska få Fristads att växa globalt

Branschen för arbetskläder har generellt varit rätt traditionell när det gäller försäljning och marknadsföring. Men snart 100-åriga svenska Fristads sticker ut med sina digitala satsningar och har tidigare bland annat varit den första aktören som lanserat öppen e-handel för arbetskläder i Sverige.

Nu satsar företaget på att växa i fler länder genom smarta e-handelslösningar.

– Vår e-handel har varit en viktig del i hur vi ökat både försäljning och kundupplevelse under de senaste åren och nu satsar vi på att dra nytta av lärdomarna på alla marknader, säger Sofia Wackling, Global Marketing Manager på Fristads.

E-handeln gör det enklare för Fristads att etablera sig på nya marknader och satsar nu på att utveckla e-handeln på flera marknader i Europa. Dessutom finns det numera en större öppenhet inför att köpa arbetskläder på nätet.

– Våra digitala satsningar gör det också möjligt för oss att nå ut till nya typer av kunder som tidigare inte sett fördelarna med att handla arbetskläder online och som nu uppskattar att få tillgång till hela sortimentet och snabba leveranser, säger Sofia Wackling.

Digitala insikter påverkar kläder

De olika digitala kanalerna, från slutkundshoppar för återförsäljarpartners till direktförsäljning mot slutkonsumenter, har gjort att Fristads fått in allt fler insikter från de som bär arbetskläderna. Dessa insikter har sedan börjat påverkat utvecklingen av nästa generation arbetskläder och även utformningen av de digitala tjänsterna. Fristads kan exempelvis se vad som går hem hos olika kundtyper vilket hjälper produktutvecklingen.

– Den största fördelen med att ha en närvaro online är att det stärker varumärkeskännedomen. Webbshopparna kommer att hjälpa användare att hitta oss och lära sig mer om våra produkter, vilket är positivt för våra återförsäljare också, säger Sofia Wackling.

Hållbarhet med digitala tjänster

Fristads arbetar också med att utveckla digitala tjänster som hjälper kunderna i vardagen. Ett sådant exempel är ”Green Calculator” som hjälper företag att räkna ut vilka miljöbesparingar de kan göra genom att köpa miljödeklarerade plagg istället för konventionellt tillverkade plagg.

– Hållbarhet ligger oss varmt om hjärtat och därför är vi oerhört stolta över att kunna bidra till en hållbar omställning av branschen för arbetskläder genom digitala verktyg som Green Calculator, säger Sofia Wackling.

Fristads öppnade sin första webbshop i Sverige 2018 och Finland följde efter våren 2021, därefter Danmark hösten 2021. Den tyska shoppen, som öppnade sina digitala dörrar 2022, är det senaste tillskotten till Fristads e-handelsförsäljning. Alla shopparna erbjuder både Fristads kollektioner med arbetskläder och friluftskläder. I webbshopparna finns också matnyttigt innehåll som storleksguider, en care & repair-avdelning, information om certifieringar och inspirerande stories.