Nyheter

Volta Trucks väljer Shift Electric Mobility och STS Sydhamnens Trailer Service till service partners i Sverige

Volta Trucks, den ledande tillverkaren av hel-elektriska lastbilar och service, meddelar att STS och Shift Electric Mobility har utsetts till företagets certifierade service partners för den Svenska marknaden.

Tillkännagivandet av Volta Trucks certifierade service partners är en viktig del i företagets marknadsplan för Sverige för att kunna möta kraven på service och underhåll i regionen. Nyligen meddelade Volta Trucks att man påskyndar marknadslanseringen i Sverige och kommer att börja leverera de första lastbilarna under sommaren 2023.

Shift Electric Mobility är en av Nordens ledande specialister på eftermarknadsservice för elektriska kommersiella fordon. Företaget som grundades 2018 har högkvalificerade tekniker som enbart arbetar med högspänning och batteridrivna fordon. Företaget erbjuder teknisk support för fordonsflottor, distribution av reservdelar, säkerhetsutbildning och utbildning kring elektriska fordon.

STS är i dag en av de största kedjorna i Skandinavien inom reparation och underhåll av kommersiella fordon och firar sitt 30-årsjubilerum 2023. STS har sammanlagt 13 verkstäder i Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr, och har ett omfattande utbud av som spänner över allt mellan regelbunden service för lastbilar och trailers till kalibrering av färdskrivare och alko-lås, skadereparationer, hjul- och hjulaxelmätning och justering och service och reparationer av bakgavel-lyftar. STS har arbetat med batteridrivna lastbilar och transportfordon i över fem år

Certifierade service partners spelar en avgörande roll för Volta Trucks TaaS-erbjudande som är skapat för att kunden så enkelt som möjligt ska kunna ställa om till elektriska fordonsflottor och samtidigt maximera den operationella effektiviteten. Enligt Volta Trucks innebär TaaS-erbjudandet en omvälvande förbättring av ägarskap, service, finansiering och kontroll och hantering av kommersiella fordonflottor.

Casper Norden, Chief Fleet Solutions Officer på Volta Trucks:

– Vi är glada att nu kunna tillkännage våra certifierade service partners för Sverige efter att vi meddelat att vi påskyndar hela marknadslanseringen. Certifierade service partners är en integrerad del i vår strategi för service och underhåll, vilket i sin tur är en grundpelare i vårt TaaS-erbjudande. Tillsammans med våra partners kommer vi att förse våra kunder med omfattande lösningar och fullt förtroende för att de ska få ut mesta möjliga produktivitet och lönsamhet ur varje Volta Zero.

Thomas Sabathier, VD för Shift Electric Mobility:

– Vi är väldigt glada över att bli valda till servicepartner i Sverige. Det här partnerskapet med Volta Trucks är en viktig milstolpe för oss på Shift när vi nu ökar vårt fokus på lastbilar. Det är en ära för oss att kunna samla våra erfarenheter av komplexa elektriska fordonsflottor från senaste fem åren in i det här partnerskapet som blir en viktig pelare för oberoende eftermarknader i regionen. Det här stärker också vår marknadsposition som specialist på elektriska kommersiella fordon. Vi är väldigt glada att få leverera en komplett eftermarknadslösning tillsammans med Volta Trucks.

Stefan Klingberg, Managing Director för STS Sydhamens Trailer Service, säger: ”Jag är väldigt glad att STS som partner till Volta Trucks kommer att ha en nyckelroll på den spännande resan mot mer hållbara och utsläppsfria städer. Det här samarbetet är helt i linje med vårt långsiktiga strategiska beslut att investera i elektrifiering och bli en drivande aktör inom vår bransch i omställningen till hållbara transportlösningar.”

FAKTA

Volta Zero är världens första helelektriska 16-tons lastbil som från grunden är designad för stadstrafik och godstransporter i city. Fordonet har en beräknad operativ körsträcka på 150–200 kilometer med ett fulladdat batteri.

Volta Trucks introducerar också sitt unika TaaS-erbjudande (Truck as a Service) som utmanar existerande modeller för finansiering och service kring kommersiella transporter och fordonsflottor. TaaS innebär en kraftig förenkling för transportansvariga, fleet managers, som önskar ställa om till elektrifierade fordon. TaaS hjälper dem i varje steg genom att erbjuda ett logistikpaket för en konkurrenskraftig månadsavgift där allt ingår: En Volta Zero, ladd-infrastruktur, försäkring, service, kontinuerligt underhåll och utbildning av medarbetare för att skapa så hög effektivitet som möjligt för kunden.

Volta Trucks bildades i Sverige 2019 av grundarna Carl-Magnus Norden och Kjell Walöen och har sitt huvudkontor i Stockholm. Företagets målsättning är att påskynda och leda omställningen till elektriska lastbilar för transporter i storstäder, framför allt i Europa.

En viktig ambition för Volta Trucks är att utveckla säkra och hållbara transporter med lastbilar. Volta Trucks har därför sedan starten inlett en rad samarbeten och partnerskap med etablerade globala leverantörer inom den kommersiella fordonsindustrin för att snabbt kunna uppnå sin ambitiösa målsättning för produktutveckling och produktion. Totalt har Volta Trucks tagit in ca 3,6 miljarder kronor (360 miljoner Euro) i investeringskapital sedan starten 2019.

Volta Trucks har kontrakterat Steyr Automotive GmbH i Österrike för produktion av Volta Zero. Under sommaren 2022 inledde företaget produktionen av de första så kallade produktionsverifikationsprototyperna (Produktion Verification Prototypes). Serietillverkning av beställda kundfordon startade den 18 april 2023.

Företaget håller också på att etablera sitt nätverk av serviceanläggningar, ”Volta Trucks Hub”, på de marknader där Volta Zero har lanserats. Anläggningar i London, Paris, Duisburg och Madrid är redan på plats.