Nyheter

Nybildade Svenska Fordonsbranschen har utsett Lars Bergmark till vd

Den nybildade bransch- och företagarorganisationen Svenska Fordonsbranschen har rekryterat och förordnat Lars Bergmark, 55 f n landschef för däcktillverkaren Bridgestone Sverige och Norge, som verkställande direktör.

Han efterträder Bo Ericsson, 69, som varit t f vd för den nybildade organisationen sedan Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) ifjol tillkännagav planerna på ett samgående under 2023.

Syftet med samgåendet och bildandet av den nya bransch- och företagarorganisationen är att genom gemensamma krafter och på bredare front öka förmågan att driva viktiga branschfrågor samt tillvara medlemmarnas intressen i en snabbt föränderlig fordonssektor.

I maj blev namnet på den nya organisationen officiellt och nu pågår ett samordnande av verksamheternas olika resurser. Ett arbete som kommer att slutföras av Lars Bergmark i nära samarbete med bransch- och företagarorganisationens ordförande, Johnny Bräster.

Med cirka 2000 medlemsföretag; bil- och skadeverkstäder inom såväl personbilar som tunga fordon, rekonditioneringsföretag, däckverkstäder, bilhandlare samt lokala och nationella bildelsdistributörer, är Svenska Fordonsbranschen inte bara Sveriges utan även Nordens största fordonsbranschorganisation.

I februari påbörjades en rekryteringsprocess som avslutades innan semestern. Av 69 kandidater föll valet på Lars Bergmark, 55-årig stockholmare med yrkesbakgrund i olika roller inom däcksektorn under 20 år men också som polis och senare IT-forensiker under en tioårsperiod.

– Lars Bergmark har lång och bred branscherfarenhet från ledande befattningar inom fordonseftermarknaden och framför allt från däcksektorn. Han har också erfarenhet av kedjebildningar samt att arbeta med lagstiftning och regelverk, vilket är nog så viktigt nu när vi rullar ut en modern bransch- och företagarorganisation med fokus på att ge medlemmarna rätt förutsättningar även i framtiden, säger Johnny Bräster, ordförande för Svenska Fordonsbranschen och fortsätter:

– Samtidigt vill jag rikta ett stort tack till Bo Ericsson, Bosse, för allt arbete och det enorma engagemang, mer än 100-procentigt, som han haft sedan han rekryterades som branschdirektör för Sveriges Fordonsverkstäders Förening vid bildandet 2013. Det är svårt att sätta ord på Bosses arbete, men utan honom hade landets bilverkstäder förmodligen haft en helt annan spelplan och regelverk att rätta sig efter.

Lars Bergmark tillträder sin tjänst 4 september.