Nyheter

DAF introducerar den nya generationens DAF XB-lastbilar

Det är en komplett serie distributionsfordon i klassen 7,5 till 19 ton. I den nya modellserien ingår ett omfattande utbud av batteridrivna elfordon för att stödja transportföretag i deras övergång till nollutsläpp. Nya DAF XB kombinerar lägsta möjliga miljöpåverkan med klassledande effektivitet, säkerhet och komfort.

Nya DAF XB-serien sätter en ny standard för stads- och regiondistribution:

Alltid en skräddarsydd lösning i klassen 7,5–19 ton

Lägsta miljöpåverkan kombinerat med klassledande effektivitet, säkerhet och komfort.

Stadsdistribution med nollutsläpp

Versioner på 12, 16 och 19 ton

Räckvidd upp till 350 kilometer

Batteriet laddas från 20–80 % på bara 40 till 70 minuter

Dedikerad säljsupport, planeringsråd, utbildning och PACCAR-laddare

Kraftfulla och effektiva PACCAR PX-5- och PX-7-motorer

124 kW (170 hp) till 227 kW (310 hp).

Högsta vridmoment vid låga motorvarvtal ger lägre varvtal och klassledande bränsleeffektivitet

8-växlad, helautomatisk PowerLine-växellåda

HVO-redo (upp till 90 % minskning av koldioxidutsläpp från källa till förbrukning)

Den nya standarden inom säkerhet

Komplett uppsättning ADAS-system

Enastående direkt sikt

Den nya standarden för förarkomfort

Högklassiga Day Cab- Extended Day Cab- och Sleeper Cab-versioner.

Enastående tillgänglighet

Ny anpassningsbar digital skärm

Förstklassig manövrerbarhet

Nya DAF XBC för byggsegmentet

Hög markfrigång på 255 millimeter

Utmärkt ingångsvinkel på 25 grader

Med den kompletta serien med helt nya generationens XD-, XF-, XG- och XG+-lastbilar för distribution, långdistanstransporter och yrkestrafik har DAF satt nya standarder för effektivitet, utsläpp, säkerhet och förarkomfort under de senaste 18 månaderna. Den nya generationens XB – inklusive bygglastbilen XBC – kompletterar DAF:s omfattande och prisbelönta produktsortiment.

Stadsdistribution med nollutsläpp

DAF var den första europeiska lastbilstillverkaren att erbjuda en rad batteridrivna ellastbilar på marknaden och stärkte än mer sitt ledarskap i miljöfrågor med den nya generationens elektriska XD- och XF-modeller.

Nu utökar DAF sitt utbud av nollutsläppsfordon ännu mer med nya DAF XB Electric som är perfekt lämpad för hållbar distribution i innerstaden och regionen. Förutom 16- och 19-tonsversionerna finns en 12-tonsversion med 17,5-tumshjul och endast ett trappsteg. Hjulbaser startar från 4,2 meter.

E-motorn i XB Electric ger 120 eller 190 kW nominell effekt beroende på specifikationen och ett nominellt vridmoment på 950 respektive 1,850 Nm (toppeffekt på 2,600 respektive 3,500 Nm). För lägsta möjliga miljöpåverkan och högsta möjliga hållbarhet använder DAF batterier av kobolttyp och magnesiumfritt litium-järnfosfat (LFP – litiumjärnfosfat) med hög energitäthet och ett bruttoenergiinnehåll på 141 kWh upp till 282 kWh. Det möjliggör att XB Electric-serierna kan ha räckvidder upp till 350 (mycket tysta och utsläppsfria) kilometer, vilket med råge tillgodoser behoven hos transportföretag i stadsmiljö.