Nyheter

En livsstil på hjul

California CONCEPT från Volkswagen Commercial Vehicles är ett statement, en livsstil på hjul. Det är en äkta VW-buss, lämplig för vardagens körbehov, men som också kan förvandlas på några minuter till en fullt utrustad husbil, redo för alla slags äventyr. 

Det är denna mångsidighet som har gjort Kalifornien till världens mest framgångsrika husbil i sin klass. Och nu – efter att ha sålt 260 000 enheter av den framgångsrika husbilen – ger Volkswagen California CONCEPT en försmak av framtiden för den ikoniska husbilen.

Framtidens Kalifornien

Självklart är California CONCEPT även utrustad med ett upphöjt tak på nästan två meters höjd. Denna detalj har varit ett vanligt inslag i alla generationer av den populära husbilen – från den första California, som lanserades 1988, till dagens California 6.1. Medan ikoniska detaljer som det upphöjda taket har varit en stapelvara i Kaliforniens koncept i 35 år, har varje generation av California ändå erbjudit något nytt.

Och det nya California CONCEPT är inget undantag och markerar ytterligare ett stort tekniskt framsteg. De många tekniska innovationerna gör den till den idealiska husbilen i en modern tid. För första gången kan California-konceptet erbjuda fördelarna med en plug-in-hybriddrivlina.

Med möjligheten att köra på el överbryggar husbilen klyftan till en värld av elektrisk mobilitet och kan leverera utsläppsfri körning för vardagen i staden, samtidigt som den erbjuder stor räckvidd för de långa resorna. Med litiumjonbatterier ombord har California en nästan helt oberoende 12V strömförsörjning.

Livet i det fria

Husbilens vardagsrums- och köksytor har genomgått en total förvandling.

För första gången är Kalifornien även utrustad med en skjutdörr på kökssidan. Detta möjliggör utökad användning av utrymmet runt fordonet och tillför en ny dimension till utomhuscamping.

Tidigare hade alla California-modeller baserade på Transporter-serien en pentry som sträckte sig ner till B-stolpen på vänster sida och en skjutdörr på höger sida; denna dörr var huvudentrén – både för vardagsbruk och camping. De fällbara campingstolarna, det fällbara bordet och markisen var därför alltid också monterade på höger sida av fordonet.

Från och med nu innebär tillägget av den extra skjutdörren på förarsidan av California CONCEPT och köksdelen som nu är placerad längre bak i fordonet att fordonets vänstra sida nu kan öppnas när du slår läger. Det betyder, att Kalifornien som husbil nu är mer mångsidig än någonsin tidigare.

Eftersom konceptbilen är utrustad med en fällarmsmarkis på bilens vänstra sida och ett solsegel på höger sida kan båda sidor av fordonet skyddas mot antingen sol eller regn. Solseglet kan ställas upp för användning på några ögonblick. Markisen levereras även med en integrerad vev, som förvaras säkert i markishuset.

California CONCEPT visar att Volkswagen Commercial Vehicles även i framtiden kommer att leverera bilen som kan skicka alla VW-bussfans på resor runt om i världen tack vare bilens innovativa husbilskoncept.

Denna framtid kommer att bli verklighet 2024.