Nyheter

Säkrare spräckning med krutpatron

Power Tools har utvecklat systemet Simplex där pyrotekniska krutpatroner används för att sönderdela berg, sten och betong. Simplex krutpatron är lämplig för mindre till medelstora projekt där man vill ha en kontrollerad och säker arbetsprocess.

Simplexpatronen och dess krut är en deflagrerande produkt vilket innebär att den använder gastryck för att sönderdela. Ett hål borras och en tändare sätts i patronen som stoppas ner i hålet. Sedan packas hålet noggrant med sand, stenmjöl eller stenflis. När patronen tänds bildas gas som sönderdelar objektet.

– Ett gram krut ger cirka en liter gas. Vår största patron har 75 gram krut vilket ger 75 liter gas som skapar sönderdelningen. Så fort materialet spricker försvinner gasen och vibrationer i materialet klingar av. Det har blivet allt vanligare att Simplex föreskrivs som metod i större projekteringar eftersom den har lägre påverkan på omgivningen, säger Donny Bäck Engström, utbildningsansvarig på Power Tools.

Det handlar även om säkerheten för användaren. Om en Simplexpatron antänds i ett öppet läge utan att vara i ett välpackat borrhål, har den ungefär samma effekt som en mindre smällare.

Utbildning till sprängarbas

För att få använda Simplex krävs utbildningen ”Sprängarbas för mindre komplicerat slag”. Det är en endagsutbildning om säkert arbete med deflagrerande P2-produkter samt den obligatoriska D-utbildningen. En praktisk del omfattar borrning, laddning och skjutning. Den teoretiska delen går igenom aktuella lagar och regler och avslutas med ett teoretiskt test. Efter genomförd utbildning ansöker deltagaren om ett kompetensbevis via certifieringsorganet SEBO.

– Sedan början av 2000-talet har vi utbildat över 10 000 kunder på den svenska marknaden. Utbildningen är godkänd enligt krav från Svenska spräckentreprenörers Branschorganisation (SEBO), Arbetsmiljöverket och MSB.

En stor fördel med Simplex är hantering och förvaring med hänsyn till stöldbegärlighet. Power Tools tändare har begärlighetsgrad B. Förvaring sker i vapenskåp med märkning SS 3492 eller motsvarande. Patron och tändare får förvaras tillsammans i originallåda i vapenskåp.

Power Tools patroner har begärlighetsgraden C. Förvaringen sker i plåtskåp med beslag och hänglås i minst hänglåsklass 2 eller motsvarande.

En del i verktygslådan

Donny Bäck Engström konstaterar att sönderdelning med krutpatron bara är en del i Power Tools verktygslåda.

– Vi konkurrerar inte med andra explosiva ämnen. Om du har 10–20 meter berg är vår metod bra och lämplig, men är det 100 meter berg så finns kraftigare mera lämpliga metoder och explosiva ämnen.

Om ett oväntat hinder i form av berg eller sten dyker upp som grävmaskinen inte klarar att ta hand om kan det både ta tid och vara svårt att hitta lämplig aktör för att sönderdela objektet.

– Om företaget har egen personal som gått vår utbildning kan de sönderdela objektet både kostnads- och tidseffektivt, säger Donny Bäck Engström.

Webbadress:

www.ptools.se