Nyheter

Sveriges bästa bussförare

B-O Åhrström från Örnsköldsvik och körande för Byberg och Nordin är årets vinnare i Bussförar-SM. De står klart efter dagens tävlingar ute i Arlandastad och de olika momenten backmoment, manöverprov, service och bemötande, sparsam körning och katastrofövning. På andra plats kom Konstantin Goryainov, från Östersund som kör för VY Buss. På tredjeplats kom Nedal Moutlak, från Göteborg och som kör för Leja Touring.

För 20e året i rad arrangeras Bussförar-SM för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är. I år anmälde sig över 500 personer för att skriva det första teoriprovet. Därefter gick 20 kvinnor och 20 män vidare i tävlingen och genomförde ett andra teoriprov. Slutligen återstod 20 finalister som ute på Training Partner i Arlandstad gjorde upp om den ärofyllda titeln ”Årets Bussförare 2023”. Vinnare blev B-O Åhrström från Örnsköldsvik som kör för Byberg och Nordin.

– Jag är glad och stolt över att ha kört hem segern i en tuff konkurrens i dagens startfält. Det är som att vinna det fina tv-priset Kristallen, fast för tunga persontransporter. Det är det ultimata kvittot på att det jag gör är rätt och att utbildningen är rätt. Jag vill uppmana andra att söka till bussföraryrket. Det är ett fantastiskt roligt jobb som är både kundnära och fyllt av ansvar , säger B-O Åhrström efter segern.

Transportföretagens rapport Tempen på bussbranschen visar på ett totalt rekryteringsbehov på 8 600 personer. Merparten av rekryteringsbehovet, 8 100 personer, utgörs av bussförare medan 500 utgörs av bussmekaniker.

– Stort grattis B-O Åhrström till segern och titeln Årets Bussförare 2023. Nu när vi ska få både tidigare och nya resenärer att återvända till bussen som färdmedel efter pandemin behöver vi alla vässa oss och visa hur bra vi är. Det har därför varit en fröjd att beskåda dagens tävlingar och se hur duktiga alla deltagare har varit. Samtliga finalister är utomordentliga ambassadörer för yrket och för att fler ska vilja och välja att resa klimatsmart, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

Prispall

1. B-O Åhrström, från Örnsköldsvik kör för Byberg och Nordin

2. Konstantin Goryainov, från Östersund, kör för VY Buss

3. Nedal Moutlak, från Göteborg, kör för Leja Touring

Vinsten

Vinnaren belönades med en presentcheck och den berömda glaspokalen designad av designad av Martin Ehrensvärd från det anrika glasbruket på Skansen i Stockholm.

Arrangörer av Bussförar-SM

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Kunskapsbussen, Yrkesakademin och Drivec Fordonspartners är Mercedes och Setra.

Partners/Sponsorer är:

VR, Transdev, Vy, Bergkvarabuss, Keolis och Kommunal.