Nyheter

Spårningschippet som hjälpte till att gripa tjuvar i Estland

Entreprenören Park & ​​​​Anlegg i Norge behövde en bättre överblick över 140 maskiner, 220 bilar och 2 000 verktyg. Lösningarna de valde skulle visa sig ha en mycket positiv bieffekt när viktig utrustning stals och fraktades ut ur landet.

Med 1,1 miljarder NOK i omsättning och nästan 300 personer i arbete finns det inga byggföretag i Østfold i sydöstra Norge som helt kan mäta sig med Park & ​​​​Anlegg AS. Företaget har varit på en äventyrlig tillväxtresa, med en omsättning som vuxit tre till fyra gånger på tio år.

Från Oslos gräns till svenska gränsen har Park & ​​Anlegg 60-70 aktiva projekt inom områdena parker, anläggningar och byggande vid varje given tidpunkt. Det finns ett brett utbud av tjänster som omfattar bland annat utemiljö, grundläggning, vatten och avlopp, kommersiella byggnader och betongkonstruktioner.

Stor utrustningspark och behov av överblick

HR- och resurschef Sigbjørn Rød har varit en del av Park & ​​​​Facilities-teamet sedan 2008. I takt med att företaget har vunnit fler och fler uppdrag har det också blivit fler tillgångar som de behöver för att förvalta:

– Vi har runt 140 entreprenadmaskiner, 220 bilar och 2 000 andra enheter, inte minst större verktyg. Rätt verktyg på rätt plats är helt avgörande för att vi ska ha framsteg och effektivitet i våra olika projekt. Detta bidrar också till att våra engagerade medarbetare får ett högre välmående, vilket återigen är en central del av förklaringen till den tillväxt vi har haft.

Sammantaget handlar det om stora summor. Det bokförda värdet på bolagets tillgångar var över 115 miljoner norska kronor i början av 2023. För att säkerställa full överblick över utrustningen, så att de alltid kan veta var saker finns, har de tagit till sig ABAX:s spårningssystem.

– Huvudsyftet med spårningssystemet är att veta var våra saker finns, så att vi kan optimera vårt lager och slippa lägga tid på att leta efter viktiga verktyg. I ett företag av vår storlek kan vi uppnå betydande förbättringar genom att ha bättre överblick och spårning, fortsätter Sigbjørn.

Park & ​​​​Anlegg arbetar mycket aktivt för att förhindra stöld. En av åtgärderna som används är att ha GPS-spårning på relevanta enheter. I somras fick jag veta att spårningschipsen kan användas till mer än att förbättra verksamheten. En måndagsmorgon upptäckte de att det var inbrott i tre containrar. De kunde snabbt konstatera att mycket saknades, framför allt utrustning för park och utemiljö – viktig utrustning för att utföra uppdrag åt sina kunder.

– Lyckligtvis är det mesta av vår utrustning märkt med spårningsetiketter. När det stod klart att det hade skett ett inbrott loggade vi in ​​på ABAX-lösningen och hittade snabbt en adress och började genast bevaka rörelserna. Vi hade också en löpande dialog med polis och tullmyndigheter. Samarbetet oss emellan ledde till att vi kunde registrera att utrustningen försvunnit ur landet över en obevakad gränsövergång, säger Sigbjørn.

Samarbete med tullmyndigheter och Kripos

Bilen med den markerade utrustningen spårades även genom Sverige där den slutligen stannade vid Kapellskärs färjeläge. Här går färjan till Estland.

– Vi samarbetade snabbt och bra med polisen och norska och svenska tullmyndigheter. Inte långt efter att bilen hade anlänt till parkeringen på färjan fick de en matchning mellan information från spårning och gränspassering. Medan bilen körde ombord på båten kopplades Kripos in. När båten lade till och bilen körde iland i Estland stod den estniska polisen redo och grep tjuvarna tillsammans med stöldgodset, säger Sigbjørn.

– Just den dagen var vi i Park & ​​Anlegg kanske lite mer privata inspektörer än entreprenörer. Det var väldigt spännande att följa bilens rörelser live, fortsätter han.

– Vi på Park & ​​Anlegg är mycket glada över att spårningssystemen aktivt bidrog till att stoppa tjuvarna. Förhoppningen är att sådana lösningar kan bidra till att minska stölder från bygg- och byggarbetsplatser för alla aktörer i denna stora bransch, avslutar Sigbjørn.

Foto: Rico S.