Nyheter

127 500 ton energisnål asfalt ligger nu på Jämtlands vägar

Förra våren fick Peab Asfalt i uppdrag av Trafikverket att rusta upp på ett flertal vägsträckor i Jämtland. I veckan lades den sista asfalten ut och de 109 kilometerna väg är nu asfalterade och klara. Den sju mil långa sträckan från Lidsjöberg till norska gränsen slutförde projektet. 

– Det känns väldigt bra att vi klarade att slutföra projektet i tid. En sen och kall vår försenade oss vid starten vilket innebar att vi har fått lägga en stor mängd asfalt på kort tid. Tack vare bra väder resten av tiden och extra resurser från Umeå som gjorde att läggarlagen kunde överlappa varandra under semestern har vi kunnat jobba på som planerat, säger Björn Qvarfordt, platschef Peab Asfalt.

Cirka 127 500 ton asfalt har lagts med så kallad halvvarm teknik, vilket innebär att massan tillverkas och läggs ut med lägre temperatur. Då vägarna klassas som låg och normaltrafikerade passar en halvvarmteknik bra då det ger ett mer miljömässigt hållbart och ekonomiskt bättre resultat.

Projektet har omfattat flera vägsträckor i Jämtland. Den avslutande sträckan på sju mil med två lager asfalt från Lidsjöberg till norska gränsen slutförde projektet.

– Det är en lång och sammanhängande väg och det är väldigt sällan som man får lägga en väg på totalt sju mil från A till B utan stopp så det har varit roligt, fortsätter Björn.

Till projektet har det också etablerats ett mobilt asfaltverk som har varit uppställt i en av systerbolaget Swerocks täkter. Tack vare detta har båda bolagen kunnat minska transporterna och därmed även koldioxidutsläppen i arbetet.

Swerock har levererat allt ballastmaterial till projektet vilket har gjort det lämpligt med ett mobilt asfaltverk i en av deras täkter. Dem har varit riktigt duktiga på att krossa och ta prover på ballastmaterialet för att säkerställa alla kvalitéer, det är vi tacksamma för, avslutar Björn.

Fakta

Kontraktet innefattade vägsträckorna Bräcke – Nyhem, Storån – Gäddede – Norska gränsen samt Ytterhogdal – Östavall

Totalt 127 500 ton asfalt

Cirka 109 kilometer

Ordervärde cirka 113 miljoner kronor