Nyheter

Loomis: ”Lagstiftning krävs för att säkra kontanterna”

Loomis Sverige ger en mörk bild av kontanternas framtid i sitt remissvar på Anna Kinberg Batras Betalningsutredning.

– Utredningen har tyvärr inget förslag för att säkra att kontanterna finns kvar i Sverige. Loomis kräver en lagstiftning, att handeln ska acceptera kontanter, säger vd Karin Stålhandske.

Betalningsutredningen som leddes av den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra har varit ute på remiss sedan i somras. Loomis Sverige som idag ansvarar för kontanternas infrastruktur i Sverige, är starkt kritiskt till utredningens förslag.

– Utredningen beskriver alla fördelar med kontanter – att de kan användas av alla, stärker vår beredskap och säkrar människors integritet. Därför är det obegripligt att Kinberg Batra landar i att det inte behövs några åtgärder för att säkra kontanterna, fortsätter Karin Stålhandske.

En beredskapsfråga

När Ryssland invaderade Ukraina var det många som blev många påminda om vikten av att ha kontanter hemma. Samma dag som invasionen togs det ut 34 procent mer kontanter i Sverige. När hela betalningssystemet är beroende av att det digitala fungerar ökar också risken för cyberangrepp.

– För att förbättra motståndskraften vid strömavbrott eller allvarliga cyberattacker inom det digitala betalningssystemet behövs kontanter. Utan kontanter är vi extremt sårbara och vår beredskap försämras, konstaterar Karin Stålhandske.

Korttvång i butiker

Allt fler svenska butiker, restauranger och serviceinrättningar accepterar bara kort eller swish-betalningar. De inför ett korttvång, vilket stänger ute alla de människor som behöver kunna använda kontanter.

I våra grannländerhar kontantfrågan sedan länge varit en politisk angelägenhet. Till skillnad från Norge och Danmark finns ingen lag i Sverige som säger att kontanter ska accepteras som betalmedel.

Lagstifta om kontanter

Nyligen har EU-kommissionen föreslagit en förordning som säkrar att kontanter ska kunna användas i hela Euro-zonen.

– Loomis har en samhällsbärande funktion som ansvarig för kontanternas infrastruktur i Sverige. När antalet näringsidkare som tar emot kontanter blir för få ökar kostnaderna och till slut brister hela kontantkedjan. För att säkra kontantinfrastrukturen krävs en lagstiftning kring kontanterna. Det måste bli politiska beslut omgående för att rädda kontanterna, avslutar Karin Stålhanske.