Nyheter

Premiär för Mercedes-Benz första laddstation i Europa

Mindre än ett år efter att Mercedes-Benz tillkännagav att man ska öppna ett eget globalt laddnätverk, öppnar man nu sin första laddstation i Europa. Stationen som har sex laddplatser med upp till 300 kW kapacitet per plats ligger i Mannheim i Tyskland och drivs i samarbete med E.ON.

I januari berättade Mercedes-Benz om sina planer på att bygga upp ett eget globalt laddnätverk. Innan 2030 ska man ha fler än 2000 laddstationer med fler än 10 000 laddplatser. Alla blir öppna för alla märken men de som kör Mercedes får tillgång till fler digitala funktioner, som till exempel möjligheten att automatiskt boka laddtid i förväg.

– Vi ska erbjuda en laddupplevelse som är i nivå med våra bilar, säger Mercedes-Benz koncernchef Ola Källenius.

De första tre stationerna öppnades tidigare i år i USA och Kina och anläggningen i Mannheim är den första i Europa. Totalt har den sex 300 kW laddare där var och en bara har en laddpunkt för att ge så mycket effekt som möjligt till varje ansluten bil. Bilar som kan laddas med hela effekten kan få energi för 20 mils körning på bara 10 minuter.

Alla platser har tak och anläggningen är byggd så att det går att köra igenom den. Den är även anpassad för stora transportbilar som t ex Mercedes-Benz eSprinter.

Redan slutet av 2024 ska Mercedes-Benz ha 200 laddpunkter i drift i Europa. Laddstationerna byggs och driftas i samarbete med E.ON.