Nyheter

Ny undersökning: Tre av fyra ökar investeringar i generativ AI

76 procent av IT-chefer i organisationer runt om i världen planerar att öka sina investeringar i generativ AI, visar en ny undersökning. Vinsterna förväntas bli förbättrad produktivitet, strömlinjeformade processer och kostnadsbesparingar. Men fler än var tredje IT-chef säger samtidigt att det finns tveksamhet i deras organisationer och de främsta invändningarna handlar om säkerhet, teknisk komplexitet och hur data hanteras.

Det är tydligt att hypen kring generativ AI, eller GenAI som det ibland förkortas, nu blivit en del av många organisationers planering och budget. Det visar en ny undersökning från Dell Technologies, som tillfrågat 500 IT-chefer från olika delar av världen. Resultatet visar att 78 procent av IT-cheferna är förväntansfulla inför potentialen med GenAI och 76 procent planerar att öka IT-budgeten under kommande år för att driva AI-projekt.

– Det finns ingen annan teknologi som nått så långt på mindre än ett år som generativ AI och det är tydligt hur möjligheterna satt i gång fantasin hos miljontals människor, säger Adrian McDonald, Europachef på Dell Technologies. GenAI kan med rätt strategier spela en avgörande roll när det gäller att stärka innovation, tillväxt och konkurrenskraft.

På väg att nå resultat

Bland de organisationer som tagit sig förbi pilotfasen i projekt kopplat till GenAI, uppger 87 procent att de är på väg att nå meningsfulla resultat. När det gäller hur man huserar AI-projekten, föredrar 82 procent av IT-cheferna att köra data on-prem eller med en hybridapproach. De främsta argumenten för detta är enligt IT-cheferna säkerhet, kostnader och kontroll.

Undersökningen visar att många organisationer är redo att dra nytta av möjligheterna med generativ AI, där 44 procent tagit minst ett steg på sin GenAI-resa och 49 procent förväntar sig kunna se meningsfulla resultat inom 6-12 månader. De vanligaste förbättringarna som IT-cheferna förutspår att generativ AI kommer leda till är förbättrad produktivitet, strömlinjeformade processer och kostnadsbesparingar.

Tvivel finns

Men allt är inte guld och gröna skogar, fler än var tredje IT-chef i undersökningen, 37 procent, uppger att det finns viss eller mycket tveksamhet i deras organisationer när det gäller att anamma generativ AI. De vanligaste invändningarna handlar om säkerhet (45%), teknisk komplexitet (39%) och hur data hanteras (38%).

Om undersökningen

Undersökningen från Dell Technologies bygger på svar från 500 IT-chefer runt om i världen som har ansvar för generativ AI i sina organisationer och genomfördes i augusti och september 2023.

Hela undersökningen finns här: 

https://www.dell.com/en-us/perspectives/new-research-the-dell-genai-pulse-survey

Foto:Vicki Hamilton