Nyheter

Tidig start för isbrytarsäsongen

Årets isbrytarsäsong är igång och Sjöfartsverkets isbrytare Ale var först ut med att tända sin blå lanterna och ge sig ut till havs.

Sjöfartsverkets minsta isbrytare, Ale, inledde årets isbrytarsäsong när hon lämnade Luleå hamn och gav sig ut på Bottenviken tidigare under fredagen. Kursen gick mot Skellefteåbukten där det nu finns packad nyis.

– Det var många år sedan som isbrytningen startade så tidigt som 1 december, säger Amund Lindberg, chef för Vintersjöfart på Sjöfartsverket.Sedan den 21 december gäller skärpta trafikrestriktioner för de norra hamnar i Bottniska viken. Restriktioner har införts även i Mälaren, på Vänern och Göta älv. Restriktionerna införs varje vinter i varierande grad och innebär högre krav på vilka fartyg som får trafikera farvattnen.