Nyheter

LKAB Kiruna utökar sin automatiserade eldrivna lastmaskinsflotta

LKAB har beställt 12 Toro™ LH625iE kabelelektriska lastmaskiner och fem Toro™ LH621i lastmaskiner, alla utrustade med Sandviks AutoMine® lösning, till sin berömda Kirunagruva i norra Sverige. Ordern innebär att Kirunas eldrivna Toro™ LH625iE-flotta växer till 20 maskiner, alla automatiserade, och den totala Sandvik-lastmaskinsflottan till 28 i slutet av 2025.

Beställningarna bokades under Q2 och Q4 2023, med planerade leveranser från januari 2024 till slutet av 2025. Investeringen följer på en studie av Sandviks Trans4Mine-team och beräkningar av Polymathian som identifierade möjligheter för Kiruna att öka produktionen med så mycket som 15 procent genom automatisering av sin stora flotta av eldrivna lastmaskiner.

– Sandvik och LKAB har ett gemensamt mål att öka produktionen i Kirunagruvan, säger Magnus Backe, områdeschef för LKAB:s Kirunaverksamhet. Det här är ett verkligt partnerskap för att öka tonnaget och förbättra säkerheten genom automatisering.

Toro™ LH625iE, som utvecklades 2020 som ett samarbete mellan LKAB och Sandvik för att ersätta Kirunas åldrande flotta av 17 Sandvik LH625E-lastmaskiner, är en uppgraderad version av branschens mest kapacitetsstarka underjordiska lastmaskin med 25 tons nyttolast.

– Den här investeringen stödjer vår strategi mot en mer flexibel, elektrifierad, autonom och säkrare gruva, säger Joel Kangas, gruvchef på LKAB. Vi behöver bryta en enorm volym berg från djup på upp till 1 300 meter, och vi kommer att bryta ännu djupare i framtiden. Dessa djup innebär en ventilationsutmaning för konventionell utrustning av den storlek som vi behöver för att möta produktionskraven. Vi har haft ett nära, dagligt samarbete med Sandviks experter på plats för att säkerställa en sömlös implementering. Ända sedan vi satte in den första Toro™ LH625iE direkt i en produktionsmiljö för mer än tre år sedan har dessa lastmaskiner varit ryggraden i vårt produktionssystem och överträffat våra förväntningar, och vi ser fram emot att införliva dessa nya automatiserade enheter i vår verksamhet.

Kiruna var en av branschens första användare av kabelelektrisk lastning och testade sin första Sandvik-enhet 1985. Den äldsta av Kirunas välbeprövade Sandvik LH625E-lastmaskin var 13 år gammal och hade mer än 40 000 produktionstimmar när det, som började som ett projekt för att modernisera lastmaskinen och ett sidoprojekt för att förbättra kabelupprullningssystemet, i slutändan utvecklades till en helt uppgraderad lastmaskinsmodell med den senaste tekniken och nya komponenter.

Sandvik hade ett nära samarbete med LKAB för att anpassa designen av Toro™ LH625iE för att uppfylla Kirunas behov. Dessa inkluderade bättre energieffektivitet än den ursprungliga modellen med samma, branschens största, nyttolastkapacitet och en större, mer ergonomisk förarhytt med ett vändbart säte som kan vridas 180 grader.

– Toro™ LH625iE har visat sig fungera utmärkt i Kirunagruvan och levererar en oöverträffad produktionskapacitet på upp till 500 ton per timme, säger Mats Eriksson, chef för Sandvik Mining and Rock Solutions. Dessa automatiserade lastmaskiner är inte bara extremt produktiva, de förbättrar också förhållandena under jord och operatörernas komfort med mindre värme, färre vibrationer och lägre bullernivåer. Vårt partnerskap kommer att skapa värde för LKAB under många år framöver, och vi ser fram emot att fortsätta stödja LKAB:s mål att bryta mer hållbart och produktivt.

Toro™ LH625iE är 14 meter lång och har en fyra meter bred skopa på nio kubikmeter och en energieffektiv IE4-klassad elmotor som ger en låg kostnad per ton. Den ansluts till Kirunas gruvnätverk via en 350 meter lång släpkabel som möjliggör ett arbetsområde på upp till 700 meter.