Nyheter

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, ledamot i regeringens nya AI-kommission

Regeringen tillsätter en AI-kommission för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Det meddelande statsminister Ulf Kristersson och civilminister Erik Slottner under en pressträff på Kungliga Tekniska Högskolan under fredagen.

Till kommissionen knyts ett antal ledamöter med olika kompetenser och erfarenheter, en av dessa är Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand. Hon kommer som enda fackliga företrädaren kunna bidra med många viktiga insikter från våra medlemmars vardag.

– Det är oerhört viktigt att denna kommission nu tillsätts, så att Sverige håller jämna steg med både omvärld och AI. Som ingenjör ser jag en stor potential i AI och jag ser fram emot att arbeta för att stärka Sveriges position och svensk konkurrenskraft, säger Ulrika Lindstrand.

Arbetet kommer att ledas av Carl-Henric Svanberg, numera styrelseordförande för AB Volvo.

AI-kommissionen ska göra en genomlysning av Sveriges förutsättningar – från utbildning och lagstiftning till hur internationellt riskkapital kan attraheras – så att Sverige även framöver kan vara konkurrenskraftigt. AI-kommissionens uppdrag blir att analysera och komma med konkreta förslag om hur AI kan främja Sverige som ledande forskningsnation, avancerad industrination och ambitiös välfärdsnation.

Arbetet slutredovisas 2025.