Nyheter

International Truck of the Year 2023 presenterar ny serie

Efter att ha tagit emot den prestigefyllda utmärkelsen International Truck of the Year 2022 och 2023 för de nya serierna XD, XF, XG och XG+har DAF fått flera viktiga utmärkelser med anledning av den nya generationens DAF-lastbilars branschledande effektivitet.

En utmärkt anledning för DAF att lansera sin nya serie Efficiency Champions.

Viktiga utmärkelser som befäster förstklassig effektivitet:

Green Truck Award 2023

Den lägsta kombinerade bränsleförbrukningen i European Truck Challenge

European Transport Award for Sustainability

DAF XD, XF, XG, XG+Efficiency Champion

Särskilt konfigurerade för högsta bränsleeffektivitet

Ny motorprogramvara

Koldioxidklass 3 med Maut-besparingar på upp till 1,6 cent/km.

Redo för HVO-användning

De senaste ADAS-systemen som standard

Tillgängliga från januari 2024

Hos DAF kommer vi att minnas 2023 som året då vi fick pris efter pris för fordonseffektivitet. Efter ett omfattande multitest utsågs den nya generationens DAF XF 450 till Green Truck 2023 av de ledande tyska branschtidskrifterna VerkehrsRundschau och Trucker på grund av den branschledande låga bränsleförbrukningen och låga koldioxidutsläpp.

Testet följdes snart av ett jämförelsetest i European Truck Challenge som utfördes av den välkända tyska branschtidningen Truck & Trailer Welt. XF 450 visade sig återigen ha den lägsta kombinerade bränsle- och AdBlue-förbrukningen och de mest fördelaktiga driftskostnaderna.

Förra månaden tilldelades XF 450 dessutom utmärkelsen European Transport Award for Sustainability av den tyska tidningen Transport, vilket är ännu ett bevis på den unika effektiviteten hos den nya generationens DAF-lastbilar.

Efficiency Champion

För att fira den imponerande listan över prestationer lanserar DAF en Efficiency Champion-serie för den nya generationens XD, XF, XG och XG+. Lastbilarna kommer att finnas med både PACCAR MX-11- och MX-13-motorer och olika hyttvarianter.
Varje Efficiency Champion är utrustad med ett komplett utbud av bränsleeffektivitetsfunktioner som standard, inklusive DAF Digital Vision System (kameror istället för speglar) och ett komplett aerodynamikpaket med spoilrar, kjolar, skärmar och en särskild luftledande basplatta utformad för optimal effektivitet.

Varje Efficiency Champion har också däck med lågt rullmotstånd, förutseende farthållare som standard och den kraftfulla motorbromsen PACCAR MX.
Tillsammans med extremt låg vikt och avancerade fordonssystem, som adaptiv farthållare, sätter Efficiency Champion en ny standard för transporteffektivitet.

Ny motorprogramvara

Effektiviteten optimeras ytterligare genom en ny generation av motorprogramvara, som också finns som en uppdatering för alla nya generationens DAF-fordon som redan levererats.

Den nya programvaran garanterar inte bara en tyst och balanserad körning av motorn, men kan också användas i alla framtida tillägg till DAF:s onlineplattform för vagnparkshantering som syftar till att underlätta prediktivt underhåll. Lastbilen kan därmed vara i ständig kontakt med sin hemmabas och återförsäljare och ge rekommendationer om proaktivt eller (vid behov) förebyggande underhåll för att säkerställa maximal fordonstillgänglighet.

De mest fördelaktiga Maut-avgifterna

Tack vare den optimala effektiviteten och de låga koldioxidutsläppen från Efficiency Champion kan dessa fordon kategoriseras som koldioxidklass III i upp till sex år. De omfattas då av de mest fördelaktiga tyska vägavgifterna för fordon med konventionell drivlina, vilket kan resultera i Maut-besparingar på upp till 1,6 cent per kilometer.

HVO

DAF XD, XF, XG och XG+ Efficiency Champions är också fullt utrustade för att köra på HVO – hydrerad vegetabilisk olja. Denna senaste generation av biobränslen kan minska koldioxidutsläppen med upp till 90 % och utgör ett viktigt bidrag till den låga miljöpåverkan hos den nya generationens DAF-fordon.

Ultramoderna ADAS-system 

De som beställer nya generationens DAF XD, XF, XG eller XG+ Efficiency Champion får lastbilen levererad under 2024, vilket innebär att avancerade förarassistanssystem (ADAS) som hjälper föraren kommer att ingå som standard. Det gäller även de senaste versionerna av det avancerade nödbromssystemet, körassistans, DAF Side & Turn Assist, avkänning av hastighetsbegränsning och system för varning vid filbyte.

Lägst total ägandekostnad

– Varje nya generationens DAF XD, XF, XG och XG+ är en obestridd mästare på effektivitet i sitt eget segment, säger Bart Bosmans, medlem i DAF:s styrelse och ansvarig för Marketing & Sales. I enlighet med vår filosofi DAF Transport Efficiency är Efficiency Champion-lastbilarna ytterligare en bekräftelse på vår ledande position inom området. Dessa extremt effektiva modeller garanterar varje transportoperatör de lägsta kostnaderna för bränsleförbrukning och de mest fördelaktiga Maut-avgifterna.