Nyheter

Växellådor får nytt liv hos åtta gymnasieskolor

KG Knutsson är auktoriserad servicepartner till ZF och i källarplanet på KGK:s huvudkontor i norra Stockholm ligger deras växellådsverkstad som gör garantijobb, service och renovering av ZF:s produkter i Sverige, Norge och Baltikum. Det rör sig framför allt om service av växellådor och axlar till bussar, lastvagnar, entreprenadmaskiner, marina produkter och tåg.

En liten del av alla de växellådor som passerar genom KGK: växellådsverkstad går inte att reparera och skicka ut i trafik igen. Nu har en handfull sådana växellådor hittat nya hemvist där de kommer användas i utbildningssyfte. Det är sju av de gymnasieskolor som är certifierade av Motorbranschcollege som i en tävling utlyst av KGK vunnit en växellåda från KGK:s växellådsverkstad.

För att delta skulle gymnasieskolorna publicera en bild i sociala medier samt motivera kort varför de ville vinna en växellåda. Växellådorna från KGK:s växellådsverkstad får nu nytt liv när framtidens fordonstekniker får öva sig i att jobba med dem.

Växellådsmodellen som skänkts till gymnasieskolorna:

ZF Ecomat 6HP602 – automatisk buss-växellåda som suttit i stadsbussar som Volvo, Scania, MAN Solaris. 6 växlar framåt och en bakåt. Representativ för alla moderna automatväxellådor som sitter i stadsbussar.

Gymnasieskolorna som vann:

Ystad Gymnasium

Lars Kaggskolan Kalmar

Kungsmadskolan Växjö Kommun

Örnsköldsviks Gymnasium

Rönnowska skolan Helsingborg

Jämtlands Gymnasium Fyrvalla Östersund

Björknäsgymnasiet i Boden