Nyheter

Clavister vinner kontrakt från BAE Systems Hägglunds för levererans av cybersäkerhet till CV90

Clavister, leverantör inom europeisk cybersäkerhet för verksamhetskritiska tillämpningar, meddelar idag att man vunnit ett kontrakt värt 170 miljoner SEK från BAE Systems Hägglunds för att leverera Clavisters Cyber Armour-lösning till CV90-plattformen, för två europeiska slutkunder.

Det nya kontraktet, vilket förannonserades den 15 september 2023 som en pågående förhandling, innebär att BAE Systems Hägglunds anskaffar Clavister Cyber Armour, ett integrerat cybersäkerhetssystem, till CV90-plattformen som ska användas av två europeiska slutkunder. Kontraktets värde är 170 miljoner SEK och kommer att levereras över fem år efter inledande prototyp- och förserieleveranser, vilka sker under 2024.

BAE Systems Hägglunds, en del av BAE Systems – Europas största och världens tredje största försvarskoncern – utvecklar och producerar CV90, en familj av stridsfordon (“Infantry Fighting Vehicles”) som rankas som de mest framgångsrika stridsfordonen i Europa och som nyligen rönt stora affärsframgångar. Den senaste versionen av CV90 är en högt digitaliserad plattform där avancerat cyberskydd är en viktig förmåga för att skydda fordonet och dess besättning från sofistikerade cyberattacker och säkerställa fortsatt drift på slagfältet.

Det nya kontraktet mellan Clavister och BAE Systems Hägglunds omfattar dels utveckling av en utökad och uppgraderad produkt, dels serieleveranser av den produkten samt konsulttjänster för att stödja BAE Systems Hägglunds med design, integration och validering av lösningen.

Den uppgraderade produkten är en kraftfull försvarsanpassad säkerhetsgateway-produkt, utformad för att vara en integrerad del av elektronik- och kommunikationsarkitekturen i digitaliserade försvarsplattformar. Jämfört med tidigare produkter i produktfamiljen erbjuder den nya produkten mer anslutningsmöjligheter, bättre serviceförmåga på fältet samt bättre prestanda-till-kostnadsförhållande. Utvecklingen av den nya produkten har nyligen påbörjats och kommer att vara klar för leverans under 2024. Serieleveranser av produkten kommer att påbörjas 2025 och pågå under fem år.

John Vestberg, VD för Clavister:

– Vi är glada över att nå denna viktiga milstolpe i vårt långvariga samarbete med BAE Systems Hägglunds. CV90 är ett otroligt kraftfullt fordon som ständigt bevisar sin överlägsenhet. Vi är stolta över att vara en del av den framgångsresan, och ser positivt på att marknaden fortsätter att utvecklas med fler och fler nationer som antar en modern cybersäkerhetsstrategi.