Nyheter

Trots oro för höga bränslepriser – få har ändrat sina körvanor

Bränslepriset är den viktigaste bilrelaterade frågan för landets bilister. Men trots höga priser och en orolig ekonomi är det knappt varannan som förändrat sina körvanor. Det visar en ny undersökning från Kamux.

Året lider mot sitt slut och nu har den begagnade bilförsäljaren Kamux undersökt vilka bilrelaterade frågor som varit viktigast för svenska körkortsinnehavare 2023, samt hur rådande ekonomi påverkat deras körvanor.

Resultatet visar att bränslepriserna är av störst betydelse för en klar majoritet av svenska förare (59 procent), följt av fordonsskatt (21 procent). Förbud mot A-traktorer och fossildrivna bilar uppger 18 procent vara en viktig fråga, samtidigt som 15 procent vill se fler laddstationer för elbilar.

Trots att inflationen satt sitt avtryck på mångas hushållsekonomi uppger hela 45 procent att detta inte förändrat deras körvanor. Av de som faktiskt ändrat sitt sätt att köra handlar det främst om att tänka bränslesnålt bakom ratten, vilket 14 procent uppger – men även att helt enkelt köra mindre och i stället gå eller åka mer kollektivt. Detta svarar tolv respektive nio procent.

– Att lågkonjunkturen påverkat mångas plånböcker är inga nyheter. Däremot är det intressant att så få faktiskt förändrat sitt körbeteende – trots att bränslepriserna varit ett stort huvudbry för svenska bilister under året. Det går bara att spekulera i varför så få förändrat sina körvanor men bilen fyller ju en stor roll i mångas vardag, från jobbpendlande till storhandlande. Detta verkar många inte vilja kompromissa med, säger Linda Viktorin, Marknadchef på Kamux, Sverige. 

De fem viktigaste bilrelaterade frågorna 2023:

Bränslepriser 59%
Fordonsskatt 21%
Förbud mot A-traktorer 18%
Framtida förbud mot fossildrivna bilar 18%
Fler laddstationer för elbilar 15%