Nyheter

Veslatec förvärvar en pionjär inom lyftutrustning

I december köpte Veslatec Oy upp lyftutrustningstillverkaren Nordlift Oy. Genom företagsförvärvet stärker Veslatec sin position på den internationella marknaden och utvidgar samtidigt sitt produktsortiment.

Det finländska företaget Veslatec har förvärvat lyftutrustningstillverkaren Nordlift Oy den 11 december 2023.  I och med företagsaffären blir Sodankyläföretaget Nordlift Veslatecs dotterbolag.

Nordlift Oy är ett pionjärföretag inom lyftutrustning. Företaget är känt internationellt för sina speciallyftare samt för att dess lyftare kan lyfta hela tåg. Genom förvärvet stärker Veslatec sin position på den internationella marknaden och breddar sitt produktsortiment.

─ Nordlift är mer konkurrenskraftig på den internationella marknaden eftersom hela produktionen kan skötas i de egna fabrikerna. Nordlift har expertis inom planering, svetsning, montering och testning av lyftutrustning, medan Veslatec behärskar laserskärning och vidarebehandling, sammanfattar Veslatecs vd Tom Bergström.

Tack vare företagsförvärvet stärker Veslatec sin internationella affärsverksamhet. Nordlift hade en omsättning på 2,3 miljoner euro förra året och mer än hälften av affärsverksamheten kom från export. För Veslatecs del var motsvarande andel cirka 17 procent av en omsättning på 7,5 miljoner euro.

– Nordlift tar oss ut i världen. Vårt eget försäljningskontor i Tyskland hanterar handeln i Europa och internationellt. Slutkunderna finns över hela världen, fortsätter Bergström.

Matti Ranttila, som fungerat som vd för Nordlift, kommer att fortsätta som delägare och rådgivare i ytterligare två år. Bland flertalet intressenter stack Veslatec ut med sin breda kompetens och produktionskapacitet.

– Jag tror starkt på Veslatecs förmåga att tillverka och exportera Nordlifts högkvalitativa produkter till globala marknader. Produktutvecklingen har pågått i årtionden och produkterna är redan etablerade internationellt. Jag kan med gott samvete överlämna mitt livsverk till de yngre, säger Ranttila.

– Vi är mycket måna om att fortsätta utveckla vår egen produktverksamhet med kundernas önskemål i första rummet. Vårt mål är att i allt högre grad skräddarsy lyftutrustning på ett projektbaserat sätt, avslutar Bergström.

På bilden: – Nordlifts lyftutrustning gör Veslatecs affärsverksamhet ännu mer internationell, tack vare omfattande export till Norden och Centraleuropa, säger Veslatecs utvecklingschef Aki Norrbacka (till vänster), försäljningschef Jani Poikkimäki (i mitten) samt vd Tom Bergström.