Nyheter

ENABL säkerställer förbättrad lyftkraft för en av världens största landkranar

ENABL, leverantör av konsulttjänster, utrustning och service till vindkraftsindustrin, har precis installerat sitt Tagline Master SystemMammoets PTC210-DS ringkran. Kranen är bland världens största landkranar.

ENABL, som erbjuder ett brett utbud av produktions- och platslösningar för vindkraftsindustrin, har precis installerat systemet Tagline Master 43kN på Mammoets PTC210-DS ringkran.

Det holländska företaget Mammoet – världens största specialisttransport- och tunga lyftföretag – erbjuder lösningar för lyft, transport, installation och avveckling av projekt allt från stora tunga enheter till mindre konstruktioner. Ringkranen, som är en av världens största landkranar, finns just nu på Mammoets europeiska högkvarter i Schiedam.

Tagline Master System fästs säkert på ringkranen, vilket eliminerar behovet av beroende av omgivningen och tillåter taglines att sömlöst följa ringkranens rörelser. Detta framsteg leder till avsevärt förbättrade och bättre kontrollerade lyftoperationer, minskade stillestånd, lägre kostnader med endast en operatör jämfört med ett större team och ökad säkerhet – även vid höga vindhastigheter.

Hösten 2023 stödjer Mammoet Cadelers jack-up-fartyg Wind Orca och Wind Osprey, och förbereder dem för att installera nästa generations havsbaserade vindkraftverk genom att montera en benkran med hög kapacitet i ett unikt samarbete med GustoMSC. Mammoets ringkran kommer att användas för att ta bort de nuvarande kranarna ombord på fartygen och för att installera de nya benkranarna.

Samarbete med Mammoet

ENABL och Mammoet har samarbetat sedan en tid tillbaka kring ENABLs Tagline Master System. ENABL tillhandahöll systemspecifikationer och diskuterade den idealiska placeringen på ringkranen med tanke på vår expertis inom vindindustrin.

Mammoet designade och producerade gränssnittet för placeringen av Tagline Master System. ENABL:s tekniker och arbetsledare skötte driftsättningen och operatörsutbildningen, inklusive teoretisk och praktisk utbildning.

Mammoet försågs med ett Tagline Master System för uthyrning, vilket gör att de kan testa systemet på ringkranen innan de gör en investering.

Mammoets projektledare Rutger Beelen säger följande om Tagline Master System:

– Systemet gör det möjligt för oss att på ett säkert sätt kontrollera laster samtidigt som det har en minimal påverkan på själva projektplatsen. På grund av dess lilla fotavtryck kan det installeras på själva kranen. Det är ett användarvänligt system och fjärrkontrollen ger möjlighet att använda systemet på höjden under borttagning och installation.

Fördelar med att använda ENABL Tagline Master System

Våra kunder inom vindindustrin har använt det beprövade och patenterade Tagline Master System i mer än 10 år, och många system är i drift över hela världen. Kunderna uppskattar systemets förmåga att säkerställa kontrollerade och säkra lyftoperationer, även vid höga vindhastigheter.

Dan Albjerg, Operation Manager på ENABL:

– Samarbetet med Mammoet har varit spännande. Jag är stolt över att ta med mig vår erfarenhet av våra Tagline Master Systems från vindindustrin till lyftoperationerna med ringkranen. Det är verkligen ett joint venture-projekt som gynnar båda parter.

– Med Tagline Master System kommer Mammoet att kunna lyfta laster vid högre vindhastighet, så de kan helt enkelt snabba upp processer tack vare optimering. Varför inte utnyttja systemets alla fördelar för ringkrandrift i allmänhet, såsom ökad körhastighet, automatisk kontroll, enmanövrerande funktionalitet, lastrotation och ökad säkerhet, avslutar Dan.

På bilden: Tagline Master System fästs säkert på ringkranen, vilket eliminerar behovet av beroende av omgivningen och tillåter taglines att sömlöst följa ringkranens rörelser.

Foto: Mammoet.