Nyheter

Molntrender 2024

Text: John Bradshaw, en av teknikcheferna inom Akamai, expert i ämnet

1. AI omdefinierar roller

Framväxten av generativ AI revolutionerar molnlandskapet. Detta förändrar inte bara molningenjörernas dagliga jobb, utan höjer också deras status. AIs automatisering av rutinuppgifter frigör molningenjörernas tid att fokusera på mer invecklade funktioner. Utöver rutinunderhåll kan ingenjörer nu lägga mer tid på att fokusera på komplexiteten i att designa innovativa lösningar, optimera prestanda och ta itu med särskilt utmanande problem. Samspelet mellan AI och molnteknik driver proffs in i en ny era av kreativitet och problemlösning inom det föränderliga molnlandskapet.

2. Kostnader kommer att bli mer i fokus

2023 blev inlåsning av moln ett stort ämne, så mycket att konkurrens- och marknadsmyndigheten i Storbritannien nyligen inledde en utredning om molninfrastrukturbranschen. Vi kan förvänta oss att kostnader kommer att bli ännu mer av ett hett ämne 2024. Fler företag än någonsin är beroende av höga hastigheter och så små fördröjningar som möjligt. Samtidigt hindrar höga kostnader denna utveckling.

Idag använder företag många olika moln-arbetsbelastningar. Det innebär att företagen har olika krav. Dessa krav kan tillgodoses bättre genom att använda flera moln och flera leverantörer. Men denna strategi är svår att använda eftersom många molnleverantörer har höga utträdeskostnader. Molnleverantörernas fokus bör ligga på att se över och justera standardpraxis så att branschen som helhet kan svara på förändrade kundefterfrågan och i slutändan ge en bättre service.

3. Molnleverantörer måste hålla hållbarhet på agendan

Under ekonomisk osäkerhet kan företag frestas att prioritera kostnadseffektivitet framför hållbarhet. Det är dock viktigt att inse att försummande av hållbarhetsarbete på kort sikt kan få långsiktiga konsekvenser. Enligt forskning publicerad av Cornell University, ”till 2025 beräknas de [datacenter] förbruka 20% av den globala elektriciteten och släppa ut upp till 5,5% av världens koldioxidutsläpp”1. Eftersom lagstiftare oundvikligen agerar för att ta itu med dessa problem kan regleringar, skatter, tullar, icke-tariffära eller subventioner användas för att driva på koldioxidminskningar.

Att hitta en balans mellan tekniska framsteg, ekonomiska realiteter och miljöansvar är en avgörande utmaning för molnleverantörer. När man navigerar i denna känsliga jämvikt måste industrin inte bara förnya sig för effektivitet utan också kämpa för hållbara lösningar. Engagemanget att bygga en hållbar molninfrastruktur kommer spela en avgörande roll för att forma branschens framtid och främja ansvarsfull teknisk tillväxt. Oavsett om det är genom användning av förnybar energi, klimatkompensationsinitiativ eller andra miljömedvetna metoder.

4. Molnet rör sig närmare ”kanten”

Edge computing är en avgörande utveckling av molntjänster som kommer från kunders ökande efterfrågan på snabbare åtkomst till deras applikationer eller plattformar närmre källan. Tidigare forskning har visat att till och med någon millisekunds fördröjning kan resultera i att trafiken går ner. Inom Edge computing sker bearbetning och analys av data lokalt på eller nära den enhet eller ”kant” där datan genereras.

Molnarkitekturens framtid kräver precision i var resurserna sätts in för att möta den ökade efterfrågan på effektivitet och snabba svar. För att navigera i denna föränderliga terräng måste molnleverantörer aktivt underlätta dynamisk resurshantering och betona flexibilitet i vår alltmer distribuerade datormiljö.

Att flytta molntjänster till kanten innebär också att effektiv datahantering kommer i fokus. Tyngdpunkten kommer i allt högre grad att ligga på att bearbeta och hantera data så nära källan som möjligt, vilket minskar behovet av omfattande informationsöverföring till andra, avlägsna punkter. Det här tillvägagångssättet förbättrar inte bara effektiviteten utan tar också itu med regelverks- och efterlevnadsutmaningar i samband med dataöverföring, vilket erbjuder en säkrare och mer strömlinjeformad datormiljö.