Nyheter

Branschens första framgångsrika integration av intelligent däckteknologi

Goodyear Tire & Rubber Company och Gatik (Gatik AI, Inc.), ledaren inom autonom B2B-logistik på medeldistans, presenterade branschens första framgångsrika integration av intelligent däckteknologi i ett autonomt körsystem.

Gatiks autonoma flotta bestående av lätta distributionsbilar i klass 3 till 7 har gjort stora framsteg gällande säkerhet, precision och övergripande prestanda för autonoma fordon. Genom att utrusta däcken som används inom flottan, Goodyear Endurance® RSA®, med Goodyear SightLine, vilket är företagets omfattande lösning för däckintelligens, kan Gatik stärka åkeriverksamhetens säkerhet och övergripande precision samtidigt som tillförlitligheten ökar och stilleståndstiden minskar. I år planerar Gatik att implementera den intelligenta däcklösningen i en stor del av sin autonoma flotta i USA och Kanada.

– Eftersom däcken är fordonets enda kontaktpunkt med vägen är de en viktig komponent som kan få fordonet att reagera som en mänsklig förare, sa Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations och Chief Technology Officer, Goodyear. ”Gatik håller på att revolutionera autonom teknologi, och genom att förse dem med information i realtid via intelligenta däckdata kan vi stötta Gatiks autonoma körsystem för att göra dem ännu säkrare, tillförlitligare och effektivare.

Genom omfattande tester på vägar i olika verkliga scenarier som kan uppstå under körningen har intelligenta däckdata om vägförhållanden och däckhälsa hjälpt Gatik att vidareutveckla sina styrenheter för autonoma fordon med insikter om kurvtagning och styvhet vid inbromsning, rullmotstånd och däckbelastning. Dessa data kommuniceras mellan Goodyear SightLine-teknologin och Gatiks autonoma körsystem i realtid, vilket har gjort det möjligt för Gatik att implementera flera förbättringar av prestandan. De kan exempelvis snabbt och säkert anpassa sig till olika vägförhållanden även när fordonens storlek och last varierar med varje leverans.

– Den banbrytande integrationen av Goodyear SightLine-teknologi med Gatiks autonoma flotta är branschens första. De data som kommer i realtid från intelligent däckteknologi stärker säkerheten och förutsägbarheten för våra autonoma fordon, och det gör även att vi kan upprätthålla en hög effektivitet och tillförlitlighet, samt minska stilleståndstiden i våra verksamheter, sa Gautam Narang, Gatiks VD och medgrundare. Vårt partnerskap med Goodyear är ytterligare ett steg i att stärka Gatiks ledarskap inom autonom teknologi, och det lägger emfas på vårt åtagande till att leverera fördelarna med B2B-logistik på medeldistans till marknaden.”

Företagen har samarbetat och utfört fortlöpande, omfattande tester på Goodyears testanläggning i San Angelo, Texas. Genom samarbetet kan Gatik säkerställa att deras autonoma fordon genomgår omfattande tester på en säker, sluten bana i både vanliga och ovanliga vägscenarier, som trafikljus, vägskyltar, undanmanövrar, snäva kurvor, undvikande av kollisioner, precis körfältsidentifiering och stoppsträckor som medför lägst risk.

Goodyear och Gatik planerar i framtiden att implementera Goodyears avancerade prediktiva övervakningslösning för vägförhållanden i Gatiks autonoma körsystem. Med den integrationen kan Gatik strategiskt planera sin verksamhet och säkerställa en konsekvent och pålitlig godstransport för Gatiks breda kundbas som täcker landets största grossister, återförsäljare, distributörer, e-handelsplattformar och CPG-företag.