Nyheter

Interact Analysis: Prognos för marknaden för växelströmsmotorer 2024

Den globala marknaden för växelströmsmotorer med låg spänning (LV) upplevde en avmattning i intäktstillväxten under 2023 till 4,2 %, med prognosen för sektorn att gå mot ett ännu långsammare 2024, enligt ny forskning från marknadsintelligensspecialisten Interact Analysis. Marknaden förväntas nå nästan 16,6 miljarder USD i år, med det genomsnittliga försäljningspriset för motorer upp med bara 1,2 %.

Nedgången 2023 följer 16,4 % intäktstillväxt 2022 och tvåsiffrig tillväxt 2021, driven av rekordhöga prisökningar under dessa år. Interact Analysis förväntar sig att 2024 kommer att se en liten sammandragning av marknaden i en ökad priskonkurrens, med genomsnittliga försäljningspriser över hela världen som förutspås sjunka till -2,4%. Marknaden förväntas dock återgå till historiskt normala tillväxtnivåer under slutet av prognosperioden (ut till 2028).

Blandade resultat under 2023 resulterade i en tillväxttakt på bara 2,9 % för leveranser till 63,3 miljoner enheter. Den globala efterfrågan överträffades av Asien och Stillahavsregionen (APAC), som återtog förstaplatsen för intäktstillväxt och såg efterfrågan på enhetsleveranser stiga med uppskattningsvis 4,5 %.

Betydande regionala variationer i tillväxt under 2023

Det fanns betydande skillnader mellan regioner under 2023, eftersom APAC överträffade den globala tillväxten av LV AC-motorer och intäkterna steg med 6,4 % i reala termer. Tillväxten i Kina återvände mitt i tecken på återhämtning i dess tillverkningsindustri.

Efter att ha presterat bättre än EMEA och APAC 2022, sjönk intäktstillväxten i Americas-regionen tillbaka till 4,3 % 2023, eftersom ekonomisk osäkerhet ledde till en ”vänta och se”-mentalitet hos många kunder. Samtidigt var intäktstillväxten oförändrad i EMEA på 0,1 % och det var den enda regionen som förväntades se en kontrakt med enhetsleveranser 2023, eftersom viktiga tillverkningsbaser som Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien fortsätter att kämpa på kort sikt.

I en kommentar om lågspänningsväxelströmsmotormarknaden – 2023-rapport, säger Interact Analysis Research Manager Blake Griffin:

– Vi ser en ökande konsolidering av leverantörsbasen på marknaden för LV AC-motorer, särskilt i USA. Till exempel, efter en ökning av sin marknadsandel på 1,7 % under 2021, förväntas WEG fortsätta att öka sin andel ytterligare efter förvärvet av Regal Rexnords industrimotorverksamhet i slutet av 2023.

– Bland de ledande leverantörerna är ABB fortfarande den största leverantören av LV AC-motorer och växte sin andel under 2022. Man har nu lagt till Siemens NEMA-motorverksamhet till sin portfölj och ökat sitt värde för 2023 med cirka 75 miljoner USD. Siemens har minskat betoningen på motorer och har delat upp motorverksamheten i sitt eget företag: Innomotics. Nidec förväntas uppleva tillväxt 2023 efter ett svagt 2022, medan vi förutspår att Wolong kommer att se sin andel växa när den kinesiska marknaden överträffar andra regioner in i 2024.