Nyheter

Nystartade bolaget Gito inviger ny publik laddstation anpassad för tunga fordon

Det nystartade bolaget Gito Heavy Charging Solutions, där Jönköping Energi är delägare, har etablerat en ny laddstation anpassad för tunga fordon placerad i Köping. Tunga fordon behöver bli fossilfria om Sverige ska nå klimatmålen senast 2045. Samarbetet syftar till att främja elektriskt drivna lösningar inom tung trafik över hela Sverige och är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid.

Gito har drivits i projektform men bildades formellt som bolag inför årsskiftet och är ett resultat av samarbetet mellan tre energibolag – Jönköping Energi, Öresundskraft och Mälarenergi. Målet för bolaget är att minska koldioxidutsläppen genom att påskynda övergången till elektriska fordon inom tung transport med fokus på depå- och publik laddning. Genom att erbjuda pålitliga och effektiva laddningslösningar kommer Gito att spela en avgörande roll för att främja hållbar mobilitet i hela landet.

– Genom samarbetet med Gito skapar vi en viktig förmåga att bidra till att utveckla våra logistikcenter i Jönköpingsområdet, i den stora elektrifiering av transporterna som förväntas ske, säger Mats Palmérus, vice vd på Jönköping Energi.

Gito har nu invigt en laddstation som är lokaliserad på lastbilsparkeringen i närheten av Volvos fabrik i Köping. Laddstationen är utrustad med den senaste tekniken och möjliggör för snabb och pålitlig laddning för elektriska lastbilar och andra tunga fordon.

– Att etablera laddstationen i Köping är ett viktigt steg framåt för att främja elektrifiering inom tung trafik och bidra till en mer hållbar framtid. Vi ska fortsätta att samarbeta med ledande aktörer inom fordonsindustrin för att accelerera övergången till elektriska fordon och minska klimatpåverkan, säger Niklas Björkbacka, vd, Gito Heavy Charging Solutions.

Gito planerar att etablera ett nätverk av laddningsstationer längs viktiga transportvägar i hela Sverige. Dessa stationer kommer att erbjuda snabb och pålitlig laddning för elektriska lastbilar och andra tunga fordon, vilket möjliggör för längre körsträckor och ett minskat beroende av fossila bränslen.